понеділок, 27 травня 2019 15:34

10 способів подолати дитячі страхи

10 способів подолати дитячі страхи
Страхи погіршують якість життя, блокують доступ до інших емоцій, призводять до фобій, комплексів та психіатричних відхилень Фото: psychologos.ru

Не прожиті у дитинстві страхи можуть заважати у дорослому віці. Вони погіршують якість життя, блокують доступ до інших емоцій, призводять до фобій, комплексів та психіатричних відхилень.

Про найефективніші способи подолати дитячі страхи розповів психолог центру дитячого і сімейного розвитку "Атма" Олександр Негода на лекції в Черкасах.

1. Не намагайтеся знецінити, висміяти чи присоромити страх дитини. Не ігноруйте його. Діти не розрізняють реальний і внутрішній світ. Химери із фантазій для них такі ж реальні, як для дорослих залишена без нагляду увімкнена праска. Натомість запропонуйте дитині підтримку. Іноді просте проговорювання і відчуття дорослого поряд робить дива.

2. Допоможіть дитині прожити страх в ігровій формі. Є багато варіантів ігр, що допоможуть трансформувати неприємні переживання.

3. Корисно робити малюнки страхів. Потім можна знищити намальоване - рвати на дрібні шматочки, спалити, закопати чи змити водою. Окрім страху, корисно зображувати того, хто знищує страх, - охоронця. Можна не малювати, а ліпити глиною чи пластиліном, вирізати, танцювати страх.

4. Змайструйте з дитиною амулет-оберіг, іграшку-захисника або чарівну зброю.

5. Корисно запропонувати дитині побути самій захисником слабших, наприклад, іграшки чи домашньої тварини. Ні в якому разі самим батькам не можна ставати у роль тих, хто потребує дитячої опіки. Мама і тато для дитини повинні незмінно залишитися людьми, які дають захист і опору.

6. Практикуйте метод казкотерапії. Дитяча письменниця і психолог Наталія Чуб написала чудову книгу для пропрацювання страхів "Азбука хоробрості". Можна вигадувати власні казки, де дитина успішно долає страх під час схожих обставин. Якщо спосіб успішно спрацьовує, поступово можна передати ініціативу малечі самій складати такі казки.

7. Наділіть об'єкт дитячого страху людськими реакціями, почуттями і мотивами. Наприклад, можна запропонувати дитині, яка боїться павуків, стати павуком, і з його ролі розповісти, що відчуває і хоче комаха. Така персоніфікація допомагає знизити енергію страху.

8. Запропонуйте дитині поводитися так, ніби вона вже стала хороброю. Таке штучне перетворення допоможе увімкнути тілу ресурс, який до цього не присвоювався.

9. Знайдіть у страху позитивні аспекти. Змініть контекст і значимість явища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Діти-аутисти не посміхаються у відповідь"

10. Запропонуйте дитині уявити, що найстрашніший сценарій розвитку подій трапився. Що тоді буде? Як почуватиметься дитина? Програйте подію як реальний факт.

Євген Вигузов працює дитячим психотерапевтом в дельфінарії "Немо". Він вчить "розмовляти" особливих діток з дельфінами.

"Всі люди потрапляють в дельфінарій по-різному, у кожного свій шлях. Я вже давно працював з дорослими людьми як психолог, і мені було цікаво, що це за напрямок — дельфінотерапія і як вона працює. Я така людина, якій потрібно подивитися самому. Прийшов в "Немо" зі скептичним настроєм, але тут я побачив як йде робота, поспілкувався з людьми і побачив дуже високі результати", - каже Євген, пише Думская.

Зараз ви читаєте новину «10 способів подолати дитячі страхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі