пʼятниця, 16 листопада 2007 07:01

Жіноча колонія готується до показу мод

Автор: фото з архіву Уманської виправної колонії №129
  Засуджені Уманської виправної колонії №129, слухачки навчального центру Інна (справа) та Наталія (зліва)  на практичному занятті опановують професії швачки та закрійниці. Майстер Тамара Олексіївна Гулінська показує дівчатам, як робити шов
Засуджені Уманської виправної колонії №129, слухачки навчального центру Інна (справа) та Наталія (зліва) на практичному занятті опановують професії швачки та закрійниці. Майстер Тамара Олексіївна Гулінська показує дівчатам, як робити шов

Понад рік при Уманській виправній колонії N129 діє навчальний центр, де засуджені жінки опановують професії швачки та закрійниці. Навчання організоване, як у ПТУ: 10 місяців лекцій, канікули, сесії, іспити, захист дипломних робіт. Випускниці отримують свідоцтво державного зразка.

Колонія розташована за містом у промзоні. Її мур відрізняється від заводського лише колючим дротом вгорі.

Минаю двоє залізних дверей та три решітки. За спиною ляскають затвори. У дворі цехи, гуртожитки, медпункт, пральня, вечірня школа, клуб, кілька капличок. Тут близько 450 засуджених віком від 18 років. Найстаршій — майже 70. Сидять за наркотики, крадіжки, вбивства.

Неподалік медпункту курять жінки. На деяких сині спецівки з номерними знаками. Інші вбрані в спорткостюми, джинси.

— Доброго дня, — вітаються вони з капітаном Ольгою Гудзенко, яка супроводжує мене.

— Ольго, не лайся! Який приклад подаєш молоді? — робить зауваження одній із засуджених капітан.

Повертається до мене й пояснює:

— Такий контингент. Хоча, коли спілкуєшся, не скажеш, що деякі за вбивство сидять. Зараз, якщо хтось із засуджених дасть письмову згоду на інтерв"ю — поспілкуєтесь. Вони не дуже хочуть, щоб про них писали.

За хвилин п"ять до кабінету заходить 28-річна Лідія Клімова. На ній темно-синя фуфайка з номерним знаком та брюки. Жінка виглядає старше. Ліда неквапливо підходить до столу, знімає темну хустку, сідає на стілець, усміхається і трохи ніяковіє. Вона погодилася на розмову, але фотографуватися відмовилася. Її посадили два роки тому за наркотики. 2008-го звільнять за хорошу поведінку, хоча мала б відсидіти 5 років. У в"язниці вона отримала свідоцтво швачки. Нині освоює професію закрійниці.

— Люблю вчитися, — каже Ліда, поправляючи волосся, охайно зібране в пучок. — Я в дитинстві мріяла малювати, а мати бачила мене швачкою. У листі додому написала, що її мрія збулася.

У п"яти цехах колонії в"язні шиють матраци та спецодяг.

— На лекціях вчимо їх шити повсякденне та вечірнє вбрання, — каже директор навчального центру 63-річний Михайло Левицький. — Зараз слухачки розробляють одяг для показу мод професійними моделями. У конкурсі братимуть участь засуджені жінки України, Росії й Білорусі. Модельєри мають створити казковий або ж історичний жіночий образ. Наприклад, Роксолану чи Попелюшку.

На 23 штатних працівників — 105 слухачів, по 30 у групі, розповідає Левицький. Щодня викладають 3–4 пари. Працюють у дві зміни. Після навчання слухачі займаються самопідготовкою. Більшість засуджених не мають професії, тому в центрі отримують освіту.

Капітан Ольга Гудзенко розповідає історії підопічних. Одна з засуджених — Ярослава — сидить за вбивство. Вона прочитала в газеті оголошення, що сім"я продає норкову шубу. Прийшла до вагітної господині й утопили її у ванній. Забрала дорогоцінності.

Переважно тут відбувають покарання за крадіжки, вживання та продаж наркотиків. Але є ті, які сидять за більш тяжкі злочини. Надія вбила матір, поклала її у скриню й закопала на городі. А Тетяна вдруге вийшла заміж. Чоловік ревнував жінку до нерідної йому дитини, якій дружина віддавала всю увагу. Поставив умову: або він, або дитина. Жінка втопила маля в колодязі.

На Черкащині лише одна жіноча колонія. В Україні — 13 виправних установ для жінок.

Зараз ви читаєте новину «Жіноча колонія готується до показу мод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі