четвер, 11 вересня 2008 21:26

Жанна Шевченко відреставрує ікону Святої Варвари

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Жанна Шевченко укріплює ікону  ”Священномученик Козьма та апостол Павло”
Жанна Шевченко укріплює ікону ”Священномученик Козьма та апостол Павло”

Київський реставратор Жанна Шевченко, 47 років, відреставрувала для Уманського краєзнавчого музею п"ять робіт. Нині відновлює ікони "Святої Варвари" і "Священномученик Козьма й апостол Павло".

— Першу вона реставрує в Києві, а працювати над іншою приїздить сюди, — кажуть працівники уманського музею.

Шевченко відновлює полотна тими матеріалами, якими вони створювалися. Реставрація триває майже півроку.

— Це довгий процес. Я прибічник натуральних матеріалів. Так вимагає технологія, — пояснює фахівець. Вона родом із Умані. Вчилася у місцевих школах N6 і N2. Нині працює в Києві. — Починаю відновлення з консервації — це укріплення того, що залишилося. Потім усунення механічних пошкоджень.

Ікона "Священномученик Козьма й Апостол Павло" створена в XIX ст. У музей потрапила 1975 року з церкви в селі Доброводи, Уманського району. За допомогою пресу з піску жінка починає укріплювати картину.

Ікона Святої Варвари написана у XVII ст. невідомим українським майстром.

— Коли митець створював цю картину, використовував дерево, полотно, плавлене золото та фарби, — каже 33-річна Оксана Слісаренко, старший науковий співробітник відділу фондів Уманського краєзнавчого музею. — Полотно попало до нас із церкви села Скибинці на Вінниччині. Передали його в музей 1978 року. У графі пошкоджень було записано, що вони значні.

На спеціальну рамку для відреставрованої картини треба 900 грн. Музей таких коштів не має. Працівники сподіваються на допомогу спонсорів.

Уманський краєзнавчий музей відкрили 1917 року. Мав п"ять відділів: археологічний, соціальної боротьби, польського малярства, стародруків і картографічний. Під час війни був розграбований. Вивезли найцінніші колекції. 30 березня 1944-го музей поновив роботу. Картинна галерея містить маже 10 тис. екземплярів.

Зараз ви читаєте новину «Жанна Шевченко відреставрує ікону Святої Варвари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі