четвер, 11 червня 2009 20:04

Закордонні паспорти найчастіше отримує молодь із міст

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Марина Пономаренко: ”Серед мігрантів, які переїздять жити на Черкащину, переважають росіяни”
Марина Пономаренко: ”Серед мігрантів, які переїздять жити на Черкащину, переважають росіяни”

Із січня цього року на 150 грн подорожчав бланк закордонного паспорта. Нині закордонний паспорт виготовлять за 30 днів. Коштує це 170 грн. Термінове виготовлення триває 10 робочих днів і коштує 340 грн. Відповідно, до обох сум додають 150 грн за бланк, розповідає начальник відділу в справах громадянства еміграції та реєстрації фізичних осіб у Черкаській області Марина Пономаренко.

Чи вплинула криза на кількість охочих отримати закордонний паспорт?

— Ні, — категорично каже Марина Миколаївна. — За цей рік паспортними підрозділами області прийнято 7120 заяв. За такий період минулого року було приблизно стільки ж.

Якого віку та соціального стану ці люди?

— Найбільше — молоді з міст. Нерідко паспорти оформляють пенсіонери, яким понад 80 років. Більшість із них за кордон виїжджають до своїх дітей.

Кому можете відмовити у видачі закордонного документа?

— Є певний список. До нього входять ті, хто обізнаний із відомостями про державну таємницю, якщо є проблеми з виплатою аліментів, проти кого порушено кримінальну справу чи засуджений, не виконують судових рішень, хто свідомо надає неправдиві відомості, підлягає призову на строкову службу, якщо проти нього подано цивільний позов до суду або перебуває під адміністративним наглядом міліції.

Хто має право на українське громадянство?

— Найбільш поширеним набуття громадянства має особа, яка сама чи хоча б один із родичів народилися чи постійно проживали в Україні до 24 серпня 1991 року. Заяву розглядають протягом трьох місяців. Громадянином України може стати особа, якщо визнає і дотримується Конституції і законів України. Подасть декларацію про відсутність іноземного громадянства або його припинення. Якщо жила в Україні протягом п"яти років чи у шлюбі з українцем понад два роки. Має дозвіл на міграцію. Володіє українською в достатньому обсязі для розуміння. Не мають право на громадянство злочинці, засуджені за тяжкі й особливо тяжкі злочини.

Серед мігрантів, які переїздять жити на Черкащину, переважають жителі Азербайджану, Вірменії, Грузії, Білорусі, Казахстану, Молдови, Узбекистану. Але найбільше — росіяни.

Як часто затримують нелегалів?

— Цього року в області — 148. Якщо нелегальний мігрант відмовляється добровільно покинути Україну, тоді їх до цього змушує суд. Торік примусово видворили 62 нелегалів:  56 осіб відправили додому за державні кошти, шість придбали квитки самі.

Зараз ви читаєте новину «Закордонні паспорти найчастіше отримує молодь із міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі