понеділок, 10 жовтня 2011 00:15

"За рік з'їдаємо три свині"

Автор: Фото: Інна ІЩУК
  Тимур (ліворуч) та Вадим Афанасьєви  їдять молочну кашу на кухні родини Кавунів. У дитбудинку сімейного типу вони разом із сестрою Наталею були найпершими дітьми
Тимур (ліворуч) та Вадим Афанасьєви їдять молочну кашу на кухні родини Кавунів. У дитбудинку сімейного типу вони разом із сестрою Наталею були найпершими дітьми

Цього року 10 дітей передали на виховання до дитячих будинків сімейного типу. Загалом у таких родинах сьогодні — 164 неповнолітніх. Всього ж без батьківського піклування та сиріт в області  — 2627.

Улітку родина Кавунів зі Шполи взяла 14-річну Ірину Сівкіну та її брата Василя, 12 років. Тепер у їхньому будинку дев'ятеро вихованців — 8-річні Артем та Вікторія, 9-річна Наталія, Вадим, 10 років, 12-річні Валентина і Тимур і Вадим, 13 років. Мають одну рідну доньку, 19-річну Катерину.

З Оксаною Кавун, 41 рік, зустрічаємося у вівторок біля їхнього триповерхового будинку. Уздовж хати ряд вазонів. На підмурок сперті три велосипеди. На гаражі — щиток із кільцем для баскетболу.

На кухні великий стіл, на ньому дев'ять перевернутих чашок. Праворуч дверей холодильник, мікрохвильова піч, поряд морозильна камера.

— Усю закладаємо їжею. За рік з'їдаємо три свині, — розповідає Олександр Кавун, 43 роки. Заходить до хати із Вадимом та Тимуром. Перевозили пасіку з одного села до іншого. — Маючи стільки дітей, треба тримати велике хазяйство. Аби заради грошей створювали такі будинки, то вже була б сотня. А так ми одні в районі.

Створити будинок сімейного типу родині запропонував голова райдержадміністрації.

— Років із 10 до цього ми займалися дітьми, — продовжує глава сім'ї. — У нашій церкві був проект, за яким до нас приїжджали з Америки спонсори, і ми робили дитячі літні табори на базі різних шкіл, а також опікувалися дітьми в Шполянському інтернаті.

— Спочатку було страшно, а потім таки зважилися, — додає Оксана. — Доти діти жили в інтернатах. То застеляти ліжка, чистити зуби й умиватися вміли, а от привчити, щоби був порядок у портфелі й на письмовому столі, було важко. І зараз хлопцям про це постійно нагадую.

Мати насипає дітям молочну кашу і починає робити фарш.

— У нас діти знають, що таке поприбирати, цвяха забити. Не всі ж можуть бути директорами, бізнесменами. Не вийде з інститутом — не пропадуть. Їм по 12–13 років, а вони володіють уже майже всім будівельним інструментом: і дреллю, і перфоратором. Можуть і рулеткою заміряти, і відрізати правильно. Вадим у свої 13 років вільно їздить на машині. Звичайно, коли я з боку, — сміється Олександр.

Поївши, хлопці показують свої кімнати. Із кухні йдемо через вітальню. Біля дверей стоїть піаніно, на стінах — фотографії усіх дітей. Дерев'яними сходами піднімаємося на другий поверх. Там два комп'ютери, один для дівчат, другий для хлопців. У кімнатах двоярусні ліжка.

— Ми міняємося, — говорить Тимур. — Сьогодні я внизу, завтра наверху. Тут добре жити. Ці ж батьки віруючі, не п'ють, як ті, що були. Не б'ють. Бувало таке, що мене мамка до хати не пускала. Я часто ходив їсти до сусідки. Раз знайшли дома гроші. Узяли їх і купили великий кульок зефіру, палку ковбаси й консерви. Мати дома була, то ми занесли їжу до друга. А в хату вбіг собака і вкрав ковбасу. Добре, хоч консерва осталася.

Між ліжками письмовий стіл, під стіною шафа для одягу. Скрізь прибрано.

— Я прошу дівчат, щоби допомагали прибирати у хлопчачих кімнатах, — розказує Оксана Кавун. — А вони бідкаються: "Ми ж тільки поприбирали, а вони знову порозкидали". Але все одно діти живуть мирно. Тільки щось трапиться, біжать: "Мама, мама!". Я їх усіх вислуховую й мирю.

У двох найстарших дітей є мобільні телефони.

— Ми пообіцяли, що куплятимемо на 13 років. То вони тепер усі ждуть той день народження. Хочу, щоб усі пішли кудись учитися. Не раз їм кажу, щоб старалися у школі. Трохи підростуть, відправимо на комп'ютері курси. Ці діти відрізняються тим, що життя їх уже загартувало. Улітку, буває, посідають в альтанці і починають спорити, хто на якій машині до нас приїде, коли виросте.

23

дитячі будинки сімейного типу діють в області. Для того, щоб створити такий будинок, родина повинна звернутися за місцем проживання до служби у справах дітей та написати заяву. Надати копії паспортів і свідоцтва про шлюб, довідки про склад сім'ї, про стан здоров'я членів родини, які живуть у помешканні, про доходи, письмову згоду всіх членів сім'ї. Проходять спеціальні курси. На кожну дитину держава виділяє два прожиткові мінімуми. Батьки отримують фінансову винагороду — 35% загальної суми на дітей. Сім'ї, які створили будинок сімейного типу, мають право на одержання житлової площі, земельної ділянки та транспортних засобів. Усе це коштом місцевого бюджету.

 

Зараз ви читаєте новину «"За рік з'їдаємо три свині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі