Ексклюзиви
четвер, 18 грудня 2008 18:36

В"ячеслав і Анжела Бордаші ходять на руках

В"ячеслав і Анжела Бордаші ходять на руках

Надія та Юрій Бордаші із cела Жаботин Кам"янського району виховують трьох дітей: В"ячеслава, 10 років, і 7-річних близнючок Анжелу й Ельвіру. В"ячеслав і Анжела — інваліди з дитинства. Мають вроджений вивих стегон. Ставати на ноги не можуть. Дітей батьки ніколи не лікували.

Глиняна хата Бордашів на самому краю Жаботина, біля лісу. У кімнатах чисто, тепло. Діти грають в якусь гру. Побачивши чужу людину, стихають. Анжела і Славик пересуваються на руках. Ноги в них тонкі та худі. Діти весь час тримають їх підігнутими.

— Як народився Славік, врачі сказали, що буде калікою, — розповідає 29-річна Надія Бордаш. Жінка ніде не працює, доглядає за дітьми. — Жодних шансів йому не давали, та й на лєченіє в нас не було грошей. Анжелу з Ельвірою я родила в Черкасах. Мені кесареве робили. Анжелі врачі начебто дають мінімальні шанси, що ходитиме. Але ж можуть тільки намучити дитину.

Доки розмовляємо, В"ячеслав вилазить на стілець, бере щось зі столу. Потім із гуркотом стрибає на підлогу. Падає на коліна. Мати на це не зважає.

Навчаються брат із сестрою вдома. У В"ячеслава в табелі — сім–вісім балів із кожного предмета. Анжела має гірші оцінки. Більшу частину року брат із сестрою проводять у хаті. Надворі бувають лише влітку чи восени, коли гарна погода. Далі свого двору ніколи не виходили.

Надворі бувають лише влітку чи восени, коли гарна погода

Надія Бордаш отримує на сина-інваліда 544 грн державної допомоги. На Анжелу батьки інвалідність досі не оформили. Юрій Бордаш працює на цегельному заводі. У сільраді кажуть, що середній заробіток там 2000 грн. Подружжя тримає козу і кролів.

— Я особисто займався цими дітьми, — каже заступник начальника управління праці та соціального захисту Кам"янської райдержадміністрації 36-річний Андрій Заїченко. — Виїжджав до них, пропонував показати дітей лікарям обласної лікарні. Та мати якась равнодушна чи флегматична. Говорить: якщо даєте 100 відсотків гарантії, що вилікуєте дітей, то беріть. А ні — залиште їх у спокої.

Кілька років тому благодійна організація "Віфанія", створена при церкві християн-баптистів "Світло Євангелії", купила родині Бордашів хату. Допомагають одягом, продуктами.

— То не хата, а мазанка якась на дві кімнати, — продовжує Андрій Заїченко. — А от дід і баба живуть у нормальному будинку.

Сільський голова Жаботина 34-річний Тарас Плужник розповідає, що допомагають родині дровами, коли треба — присилають "швидку".

— За лєченіє дітей треба було братися ще в дев"яностих роках, — говорить сільський голова. — Тоді вони мовчали, та й грошей би їм ніхто не дав. А зараз уже пізно.

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав і Анжела Бордаші ходять на руках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути