четвер, 30 жовтня 2008 19:55

Володимир Зозуля ловить ряску на продаж

Володимир Зозуля ловить ряску на продаж

50-річний Володимир Зозуля торгує ряскою поблизу селища Сміла. Збирає її на місцевих болотах. У човен вміщається півтонни. За день заробляє від 70 до 100 грн.

Торгувати ряскою чоловік почав два роки тому. За відро бере гривню, мішок — 5 грн.

— Приїжджаю, коли є час. Раніше тут була притока Дніпра. Із часом перетворилося на болото. Заросло очеретом, але є вулички з водою. Від весни до кінця осені тут є робота, — усміхається Володимир Андрійович. — Літом встаю у дві години. Зараз світає пізніше, то буває і в чотири. Пливу човном кілометрів зо три від берега. Ряску наловлюю сачком. Тут вона росте семи сортів. Не раз із повним човном перевертався, якщо натикався на пеньок.

На узбіччі дороги зупиняється "Москвич". До Зозулі підходять із білими мішками Валерій і Ольга Шапінські з військової частини поблизу села Дубіївка Черкаського району.

— Годуємо ряскою курей і качок. Трьох мішків вистачає на тиждень. Ряску перемішуємо з вареною картоплею, — каже Ольга. Вона тримає по черзі три наповнені мішки, а чоловік їх зав"язує. Шапінські завантажують ряску на багажник зверху "Москвича".

Не раз із повним човном перевертався

Володимир Зозуля вичерпує з човна воду, яка натекла з ряски. Підгрібає зелений корм:

— На берег повертаюся десь о сьомій ранку. Все це можу продати і за час. Літом швидко розходиться. То за ряскою ще пливу. Восени досить і однієї ходки на день. Таких, як я, тут ще вісім чоловік. Ловимо по черзі. Якщо трапляється, що разом торгуємо, то продаємо мішки по черзі. Човен це мій, на зиму забираю додому, бо розсохнеться. Ховаю його в очереті. Але все-таки чотири човни вкрали.

На зиму Володимир Зозуля набирає ряску в мішки.

— Вона не пропадає. Тут такий состав води, багато сірководню. Ряска зберігається до весни.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Зозуля ловить ряску на продаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі