четвер, 10 липня 2008 20:16

Випускників дитбудинків розселяють по квартирах

Автор: фото: Оксана Рудоман
  Випускниця школи-інтернату Віра Ліпінська біля гуртожитку, до якого її поселили від черкаського підприємства ”Житлосервіс”. Віра — одна з чотирьох інтернатовських дівчат, яким надали гуртожиток
Випускниця школи-інтернату Віра Ліпінська біля гуртожитку, до якого її поселили від черкаського підприємства ”Житлосервіс”. Віра — одна з чотирьох інтернатовських дівчат, яким надали гуртожиток

Влада Черкас звернулася до жителів міста з проханням допомогти з наданням тимчасового житла дітям-сиротам, які закінчили навчання. Даху над головою потребують 19 випускників.

Поки чотирьох дівчат вдалося поселити в робітничому гуртожитку. 14 інтернатівців тимчасово переїхали до друзів, знайомих. У Центрі туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту в районі 3-ї міської лікарні оселився один 18-річний Олександр Возний із Чигиринської школи-інтернату.

У приміщенні Центру є спортзал із тренажерами, душ, баня, басейн. Сходами піднімаємося на другий поверх до кімнати Олександра. У ній стоїть стіл, два ліжка, тумбочки. Біля дверей три дорожні валізи.

— Це я зібрав свої речі, бо думав, що дадуть кімнату в гуртожитку. Тут живу сам.

Після школи-інтернату хлопець вивчився у Смілі на маляра-штукатура. З 1 липня працює на підприємстві "Черкасипромбуд".

— Зараз робимо ремонт у дитячому таборі "Чапаєвець", — Олександр надпиває чай. — Обіцяють зарплату в межах 1,5–2 тисячі гривень.

В училищі він відкладав кошти зі стипендії. Ще отримав одноразову допомогу від держави 1,5 тис. грн. На зібрані гроші купує їжу.

Сам шукав житло інтернатівець 20-річний Руслан Кабанець. Підробляє різноробом, де прийдеться. Живе то в друзів, то в людей, із якими працює.

— Я вже рік чекаю на житло. У дядька з тіткою інколи ночував, то тітка нарікала, мовляв, набрид, коли ти вже щось собі знайдеш. Бувало, що й на вулиці ночую, — каже Руслан. — Просто всю ніч ходжу по місту. А на роботі хлопці дають трохи перепочити... Грошей не вистачає, щоб винаймати житло, треба ж за щось і поїсти, й одягнутися.

Згідно з законом, держава має забезпечити всіх інтернатівців житлом через місяць після закінчення школи. Черкаська міськрада запропонувала заплатити живими грошима за їхнє розселення по квартирах. Подібне в Україні пробують робити вперше.

— За кожну дитину хазяїну квартири платитимуть по 500 гривень на місяць, — каже директор міського Центру соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді 37-річна Тетяна Скляренко. — Між власником житла, квартирантом і міськрадою укладатимуть договір. У ньому зазначать правила поведінки квартиранта, перелік наданих послуг, оплату.

Усіх, хто хоче розмістити в себе сиріт, просять телефонувати за номерами в Черкасах: (0472) 32 08 01, 33 09 00.

— Якщо дитина півроку проживе в домашніх умовах, то хоч трохи адаптується до самостійного життя, — пояснює Тетяна Скляренко. — Бо деякі навіть у громадському транспорті їздити не вміють. А потім ми або знайдемо житло в гуртожитках, або ж дитина буде працювати і зможе самостійно платити за себе.

Одна жінка-пенсіонерка вже телефонувала в Центр соціальних служб. Пропонувала взяти на проживання дитину.

 19-річна Віра Ліпінська — одна з чотирьох дівчат, яких поселили в гуртожитку. Вона працює маляром на молочному підприємстві "Юрія".

Дитинство Віри пройшло в Черкасах. Мати працювала в дитсадку вихователем, батько —  зварювальником. Свою сім"ю дівчина називає неблагополучною.

— Мене виховувала вулиця, — говорить Віра. Зустрічаємося з нею біля гуртожитку на вул. Крупської, 2. — Батьки часто випивали. Якось після сварки батько виписав матір із квартири. Згодом вона познайомилася з полтавчанином Петром. Із ним поїхала на заробітки, потім жила в Полтаві. Мене забрала перед школою.

Віра розповідає, що вітчим ставився до неї, як до рідної. Через півроку дізналася, що рідний батько помер.

— Згодом убили вітчима. Ми повернулися в Черкаси. Але через борги батькову квартиру забрав ЖЕК. Мати віддала мене своїм друзям, а сама зникла. Я мала йти у п"ятий клас, — згадує.

Віра попала до школи-інтернату N16.

— Була старостою класу, президентом шкільної республіки, — поправляє сонцезахисні окуляри. — Займалася художньою гімнастикою, танцями, постійно малювала стінгазети, була ді-джеєм.

Після школи дівчина вивчилася на маляра-штукатура. З училища її направили на підприємство "Юрія".

— Зарплату обіцяють 1150 гривень чистими. Із них 165 потрібно платити за гуртожиток, — додає. — Зараз народ злий, кожен сам за себе. Тому треба вчитися виживати.

В області 2830 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них кожен п"ятий забезпечений житлом.

Зараз ви читаєте новину «Випускників дитбудинків розселяють по квартирах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі