четвер, 27 грудня 2007 19:49

Випивші часто смикають Діда Мороза за бороду

Актор Черкаського обласного театру ляльок 52-річний Василь Завгородній працює Дідом Морозом 15 років. Ходить на новорічні ранки до шкіл і дитсадків, вітає малечу вдома, розважає дорослих на корпоративних вечірках.

У гримерці лежать костюми новорічних персонажів. Поряд у залі йде репетиція. Актори час від часу забігають, хапають костюми, поправляють макіяж.

— За оці десять святкових днів я з півсотні разів буваю в ролі Діда Мороза. Не можу без цього жити, — зізнається Василь Дмитрович. — Із усіма треба працювати по-різному. Дорослим бажати змін на краще. Дітям давати подарунки. Дорослі хоч і не вірять у Діда Мороза, але вірять у свято, чекають на нього.

Каже, найбільше курйозів виникає, коли діти в садках чи школах починають розповідати віршики. Одні виходять і забувають. Інших мами випихають.

— Буває, таке кажуть! — сміється. — Мабуть, від батьків чують.

— Ага, було якось таке. До гримерки забігає Снігуронька Наталя, худорлява невисока дівчина, — хлопчик у садочку віршика розказав: "Через поле, через річку бігав зайчик до лисички..." Далі не можна писати!

Завгородній говорить, що дошкільнята й нині вірять у Діда Мороза. Але малеча часто боїться, коли він приходить вітати додому.

— Навіть плачуть. Може, дитина не так уявляла Діда Мороза?! Бо коли він приходить — плаче й тікає. Тоді знімаю бороду й шапку. Показую, що я простий дядя, а не чудовисько.

Питаю, чи не губив Дід бороду?

— Вони відчувають, коли зсувається й поправляють, — розповідає про Діда Мороза Снігуронька, причепурюючись біля дзеркала. — А якось у моєї колеги Снігурки за ялинку зачепилася шапка з париком і там повисли. А вона так два круги навколо ялинки й пробігла.

До гримерки заходить ще один Дід Мороз — 42-річний Анатолій Дерев"янко. Знімає бороду, шапку, перуку, відхекується.

— Я стара людина, навіть не пам"ятаю, скільки живу, — починає "казковим" голосом.

Розмови уникає. За кілька хвилин каже, що ходить вітати дітей своїх друзів.

— Якось після свят друг до мене телефонує й кричить: "Рятуй! Дочка десь побачила, як Дід Мороз у школі зняв бороду. У неї тепер істерика". Я дзвоню: "Дитино, — кажу, — я вже давно живу на Північному Полюсі! А той чоловік — актор. Він мені допомагає." Новий рік доводиться зустрічати на роботі. Дружина Олена раніше ображалася, а тепер звикла.

"Діди" зізнаються, що під час виступів їх припрошують випити чарчину.

— Дід Мороз має зробити вигляд, що п"є, а сам тільки пригубити, — каже Завгородній. — Уявіть, якщо наступні господарі будуть такі, що геть не п"ють. А тут прийшов Дід уже з запахом. Наступного разу ніхто не запросить.

— А зазвичай ми наливаємо замість шампанського ситро... — відкриває таємницю Дерев"янко. — Та нікому не кажіть, бо від нас відмовляться.

Зараз ви читаєте новину «Випивші часто смикають Діда Мороза за бороду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі