четвер, 06 березня 2008 19:10

Відкрили бібліотеку для сліпих

У Черкаському товаристві сліпих на вул. Університетській поставили п"ять комп"ютерів і закупили диски, на яких записано 20 тис. книжок. Програма зчитує тексти книжок і озвучує їх.

Досі тут була лише бібліотека на касетах і бабінах. На них книжки начитує голос диктора. Незрячим видавали їх прослуховувати додому. Раз на п"ять років держава безкоштовно забезпечувала магнітофоном кожного члена УТОС.

Інвалід ІІ групи по зору Павло Мельник, 45 років, звичайних книжок читати не може.

— Зараз детектив слухаю, — відволікається від комп"ютера. — Забув, хто автор. Інтересно. Зручно.

— У нас дуже активно читають, — розповідає завідувачка бібліотеки для сліпих 60-річна Ольга Юхно. — Люди обмежені в інформації, тому їм усе цікаво. Люблять історичну літературу, детективи.

Зауважує, комп"ютерами частіше користується молодь. Пенсіонери віддають перевагу звичним касетам, що можна послухати вдома.

Сліпа Поліна Гребенщикова, 68 років, говорить, що обов"язково спробує почитати за комп"ютером.

— Я продвинута, всім новим цікавлюся, — поправляє окуляри.

У бібліотеці 560 читачів, більшість — із Черкас. Із районів інвалідам далеко їздити. Пункти видачі "літератури" сліпим є у Звенигородці, Золотоноші та Смілі.

Відкрили бібліотеку з ініціативи міського голови Черкас Сергія Одарича. Обійшлася вона в 50 тис. грн. Кошти дали спонсори, найкрупніший із яких — обком Соцпартії.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили бібліотеку для сліпих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі