четвер, 11 вересня 2008 21:23

Вибухла цистерна впала на робітника

Автор: фото надане Чорнобаївським РВ УМВС
  Підприємець Олександр Фесенко (ліворуч) розмовляє з односельцем на місці вибуху у селі Мельники Чорнобаївського району Черкащини. На першому плані — бетонні блоки, на яких лежали цистерни. Вибухом ємності розкидало по подвір’ю
Підприємець Олександр Фесенко (ліворуч) розмовляє з односельцем на місці вибуху у селі Мельники Чорнобаївського району Черкащини. На першому плані — бетонні блоки, на яких лежали цистерни. Вибухом ємності розкидало по подвір’ю

"Сиджу я вдома, коли щось як бабахне. Вікна задрижали. Ну, думаю, газ у когось зорвався, — згадує події 6 вересня жителька села Мельники Чорнобаївського району 54-річна Катерина.Закрила хату, взяла велосипед і поїхала подивитися. Коли, кажуть люди, то бухнуло в гаражах Бублика (так у селі називають місцевого Олександра Фесенка. — "ГПУ")".

Вибух стався на приватній території підприємця 36-річного Олександра Фесенка. Колись він орендував частину матеріально-технічної бази місцевого сільгосппідприємства, пізніше приватизував її. Влаштував офіс, займався перевезенням вантажів. Поряд із гаражами зберігав три порожні 15-кубові цистерни з-під солярки та дві менші — із пальним.

— Спочатку раз вибухнуло, тоді через кілька хвилин ще раз, а потім дим як завалував стовпом, чорний такий, — продовжує жінка. — Під"їжджаю до гаражів, а там уже люди на углу стоять, близько не підходять, бо стріляє. Кажуть, труп є. А тоді пожежники приїхали, почали людей розганять.

Того дня Фесенко попросив знайомих замінити кран у порожній цистерні.

— Через спеку в порожніх цистернах накопичилися випари солярки. Коли робітники увімкнули зварювальний апарат, стався вибух, — розповідає інспектор пожежного нагляду Чорнобаївського району Вадим Кроха, 26 років. — Спочатку вибухнула одна порожня бочка, а через деякий час ще дві. Повні бочки не зірвалися.

Від вибуху в сусідньому гаражі, метрів за 100 від цистерн, вилетіли вікна. Одна з вибухлих цистерн упала на 49-річного Івана Василенка. Чоловік не зміг з-під неї вибратися і згорів. Колись він працював у місцевому санаторії "Сосонка" електриком. Потім підробляв у людей.

Через спеку в порожніх цистернах накопичилися випари солярки

— Василенко з Фесенком були родичами, той і підкидав йому таку-сяку роботу, — розповідає Катерина.

У чоловіка залишилися батьки, дружина та доросла донька. Дружина ніде не працює, родину утримував Іван. Інший постраждалий — житель сусіднього села Крутьки 38-річний Володимир Ропан — із забоями голови та переломами ребер перебуває в районній лікарні. У нього п"ятеро дітей.

— Кажуть, Фесенко оплатив похорон Василенка, — додає жінка.

Дві бригади пожежників гасили вогонь 1,5 год.

— Цистерни перебували на приватній території без будь-яких дозволів, там не було навіть елементарних засобів пожежогасіння, — додає Кроха.

Під"їжджаю до металевих воріт, проходжу повз гараж. У ньому на деяких вікнах немає скла. За гаражем обгорілі залишки трьох цистерн. Інших слідів пожежі не видно. Трохи далі — дві цілі цистерни.

Біля офісу Фесенка озеро й клумби. На подвір"ї курить водій. Він  проводить мене до Фесенка.

— Таке з кожним могло статися. Люди гинуть і на виробництві, і в ДТП. Просто мені не повезло, — розповідає Фесенко. — Взагалі все не так мало бути, як сталося. Я попросив знайомих хлопців замінити краник на цистерні, бо він тік. А вони вирішили зробити по-своєму. Взяли сварку — і таке от сталося.

Запитую, де взялися цистерни з-під солярки.

— Та це мені ще від колгоспу залишилися, — розповідає. — Я коли орендував собі тут гаражі в 1995 році, вони вже були. Тут тільки в одній є трохи пального. Я, бува, заїду сюди, машину заправлю.

Розповідає, що до березня був підприємцем, займався перевезенням вантажів. Нині справами керує дружина.

Справу розслідують міліція та прокуратура.

— У цьому випадку можна було б порушити справу за статтею 271 Карного кодексу — порушення вимог законодавства з охорони праці, — розповідає начальник Чорнобаївського райвідділу УМВС Леонід Войтович. — Але, між Фесенком і постраждалими трудових відносин не було, він просто попросив їх про допомогу. Також можна застосувати 270 статтю — порушення вимог пожежної безпеки, що призвело до тяжких наслідків. За таке можуть дати від трьох до восьми років. — Остаточне рішення прийматиме прокуратура. Якщо чоловік не є підприємцем, пригоду розцінюватимуть як нещасний випадок.

Зараз ви читаєте новину «Вибухла цистерна впала на робітника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі