понеділок, 05 грудня 2011 00:45

В одній подушці живе мільйон кліщів

"У доньки з півроку тому на обличчі з'явилися прищі. Ходили до косметолога на різні процедури, але нічого не допомогло. Звернулися до дерматолога. Лікарка сказала, що це від кліща, який може жити в подушках. Чи поможе від нього чищення?" — запитує Валентина Присяжнюк, 46 років, із Черкас.

— Пір'яні кліщі є найбільшими провокаторами алергій, екзем, астми. У середньому в одній подушці протягом чотирьох місяців живуть до мільйона кліщів. Кожен із них за цей період відкладає близько 300 яєць і залишає відходів у 200 разів більше за власну вагу. Цим людина й дихає під час відпочинку. Не дивно, що зранку прокидаються з головним болем чи із закладеним носом. Тому дбати про чистоту подушок треба не менше, ніж про білизну — розповідає 53-річна Надія Савчук, директор однієї з черкаських хімчисток.

Побачити пір'яного кліща неозброєним оком неможливо. Найкращим середовищем для них є постійна тепла температура, близько +20°С. А також волога — піт людини. Усього через сім років користування подушкою близько 10% її маси становлять останки кліща.

— Подушку необхідно чистити хоча б раз на три роки. Частіше, якщо хтось хворіє на алергію, — каже Надія Саватіївна. — Машина в хімчистці за допомогою комп'ютера відділяє поламане і стерте пір'я, сміття, сторонні речі. Бо чого тільки не буває в подушках. Голки, курячі лапки, копійки, цвяхи і навіть ножиці. Протягом 40 хвилин пір'я обробляємо парою при температурі 140 градусів. Наприкінці дезінфікуємо кварцевою лампою. Після цього остаточно просушуємо гарячим потужним струменем повітря і засипаємо в напірник.

Зараз ви читаєте новину «В одній подушці живе мільйон кліщів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі