четвер, 14 серпня 2008 19:28

В області немає третини лікарів

Півтори тисячі лікарських посад є вакантними на Черкащині. За штатним розписом медиків мало бути 5,5 тис. Насправді ж є чотири. За останні півроку звільнилося ще 58 лікарів.

Найгірша ситуація у Катеринопільському й Тальнівському районах. У лікарнях не вистачає 40% кадрів. Краща ситуація у Шполянському та Маньківському районах. Кожен п"ятий медпрацівник області — пенсіонер, кожен шостий — передпенсійного віку. Найбільше потерпає Тальне. Половина тамтешніх лікарів — на пенсії. Молодь не хоче працювати в районних лікарнях. Середня зарплата медика-початківця — від 800 грн до тисячі. Житла не гарантують.

— 20 відсотків випускників медичних вузів не доїжджають до місця призначення, — бідкається 44-річна Валентина Фесенко з обласного управління охорони здоров"я. — Вони шукають роботу в Києві та обласних центрах. Намагаються влаштуватися у приватні структури. Там зарплата на кілька порядків вища.

Кожен випускник медичного ВНЗ має пройти обов"язкову 3-річну інтернатуру — практикується у досвідчених лікарів. У разі відмови витрачені на його навчання гроші будуть відшкодовані державі. Є винятки для тих, у кого батьки інваліди. Якщо чоловік — військовий, його дружина-медик теж може розраховувати на пільги.

— Останнім часом випускники не надто зважають на суворе розпорядження Кабміну, — каже Валентина Фесенко. — По-перше, досі немає механізму відшкодування коштів. По-друге, випускники посилаються на Конституцію, де написано, що кожен має право вільного вибору місця роботи.

Деякі райони самотужки шукають вихід із цієї ситуації. Віднедавна Христинівська районна рада вчить за бюджетні гроші двох місцевих студентів-медиків. Вони мають повернутися працювати в район.

Зараз ви читаєте новину «В області немає третини лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі