четвер, 25 грудня 2008 19:52

"Уряд вилучив у міста 9 мільйонів гривень"

"Уряд вилучив у міста 9 мільйонів гривень"

На інтерв"ю міський голова Черкас Сергій Одарич, 41 рік, погоджується відразу. Однак каже, що має вільний час лише в суботу. Зустрічає в своєму кабінеті на другому поверсі.  Одарич зросту вище середнього, носить окуляри. Запрошує до столу біля вікна.

— Я прихильник непопулярних кроків, які, однак, підуть на користь людям, — каже мер. — Ми півроку відбивали атаки місцевих популістів, які вважали, що введення двоставкового тарифу оплати за тепло є згубним для городян. Однак уперше за багато років ми почали опалювальний сезон 16 жовтня. Якби я їх послухав, то зараз люди мерзли б так, як це сталося в багатьох містах України. Однак не побоявся втратити рейтинг, а робив свою справу.

Хочете сказати, що ви до рейтингів байдужі?

— Ні, не байдужий. Але на передвиборних зустрічах завжди говорю: "Якщо вам стало жити краще — голосуйте за владу. Гірше — за опозицію". Решта — від лукавого. Тут жодні рейтинги не допоможуть.

Хто вас найбільше розчарував цього року?

— Уряд Юлії Тимошенко. Уперше за багато років урядовці залишили бюджетників без зарплати в листопаді й грудні. Для Черкас це 34 мільйони гривень, які ми мусили забирати в господарників. Замість того щоб ремонтувати дороги, ліфти, світлофори та інші необхідні речі, міськрада фактично платила зарплату бюджетникам. Ось улітку ми розширили ділянку траси, що веде з центру до Митниці. Раніше там була двополосна вузька дорога з численними заторами. До центру треба було добиратися 20–25 хвилин. А тепер лише п"ять. На ці роботи витратили 4,5 мільйона гривень. А скільки зробили б за 34? Більше того: уряд фактично вилучив із міського бюджету 9 мільйонів гривень. Мовляв, оскільки Черкаси гарно вміють заробляти, то ми заберемо надлишок.

Ви не любите прем"єр-міністра Юлію Тимошенко?

— Мені шкода її. Юлія Володимирівна талановита й працездатна. Однак вона занадто вірить у свою харизму. Замість скорочення соціальних виплат, як того вимагає кризова ситуація, вона навпаки зберігає їх. А це дешевий популізм, який може дорого коштувати державі. Ситуація в партії "Батьківщина" нагадує тоталітарну секту. Я свого часу очолював передвиборний штаб БЮТу. Домовився з Юлією Володимирівною про кілька демократичних речей: прозорість фінансування, таємне голосування при виборах керівництва, відкритість виборчих списків. Натомість за півтора місяця почалися таємні з"їзди, які затверджували якісь утаємничені списки. Самі вони нібито були надруковані в одному примірнику. Про те, що Одарич є кандидатом у народні депутати під номером 107, я, наприклад, довідався із сайту Центральної виборчої комісії. Тоді ж і вирішив, що не хочу мати нічого спільного з такою політикою.

Бабуся заледве втекла із заслання і вже ніколи не бачила батьків, сестер та братів

У Сергія Одарича дзвонить телефон. Він говорить кілька хвилин. Повертається спиною до шафи, де стоїть старий чорний імпортний телевізор і відеомагнітофон. Такі були популярними в середині 1990-х. За хвилину повертається до розмови.

Цього року депутати міськради кілька разів намагалися усунути вас із посади. Чим ви їм не вгодили?

— Іде боротьба за міську землю і майно. Ще з самого початку я сказав депутатам, що готовий підтримати всі їхні особисті починання, які підуть на користь місту. Скажімо, на початку однієї із сесій до мене підійшли два депутати, які сказали: підтримають бюджет, якщо ми заасфальтуємо вулицю до їхніх маєтків. І я погодився. Керувався тим, що на цій вулиці живуть не тільки депутати, а й пересічні люди, яким теж хочеться ходити та їздити заасфальтованою дорогою. Це розумний компроміс.

Однак коли до мене приходить депутат і просить віддати йому під забудову Долину Троянд, то я проявляю твердість. Тому що це зона відпочинку й у разі побудови там чотирьох багатоквартирних будинків городянам ніде буде відпочити. Там уже не проведеш концерт, бо музика заважатиме мешканцям. Тому мені погрожують відставкою. Та я її не боюся. Знову піду на вибори й виграю їх. А тоді вже доведеться розпускати депутатський корпус.

У листопаді в Черкасах демонтували пам"ятник Леніну. Що це було: тиск згори чи ваша принципова позиція колишнього "рухівця"?

— Ніхто на мене не тиснув. Були дві спроби патріотичних партій демонтувати Леніна самотужки. Тоді я сказав: "Ми зніматимемо його цивілізовано". Для цього скликали виконком, який і ухвалив рішення.

Ставлення до Леніна не змінив: воно було й залишається  негативним. Мої батьки ніколи не були комуністами. Бабуся заледве втекла із заслання і вже ніколи не бачила батьків, сестер та братів, яких комуністи розкуркулили.

Голова облдержадміністрації Олександр Черевко не наполягав на демонтажі?

— Ні.

Які у вас із ним стосунки?

— Непрості. У нас різна природа владних повноважень: я обраний, він — призначений. Однак взаємоповага є.


"Черкаські Мавпи" опинилися поза єврокубками, а глядачі не побачать ігри з БК "Київ" та "Азовмашем". Навіщо ви створювали Українську баскетбольну лігу? (Одарич є почесним президентом БК "Черкаські Мавпи". — "ГПУ").

— Я не хотів, щоб баскетбольний чемпіонат перетворився на футбольний, де змагаються лише "Динамо" із "Шахтарем". Ми з самого початку не могли на рівних боротися із киянами та маріупольцями, бо їхній бюджет 16–18 мільйонів доларів. Натомість створили УБЛ за зразком НБА, де кожний може виграти в кожного. У нас переважно грають українські майстри й через кілька років вони захищатимуть кольори збірної. Федерація Волкова робить ставку на дорогих легіонерів. Щойно мені прийшла есемеска, що "Говерла" після першої чверті виграє в "Черкаських Мавп" 27:20. Ніхто не може передбачити переможця УБЛ. Це — інтрига, й глядачі на трибунах. Байдуже, що наші бюджети всього 2–2,5 мільйони доларів.

На "Однокласниках" у Сергія Одарича 77 друзів

Міський голова Черкас 41-річний Сергій Одарич зареєстрований на сайті "Одноклассники.ru". Основною він поставив фотографію 2006 року, коли був кандидатом у мери міста. Також розмістив сімейне фото 2006-го, разом із дружиною та дітьми. Під ним підпис: "Наша родина: Наталка, Анжела, Андрій 2006". На третьому фото Одарич із дружиною Анжелою в Альпах у серпні 2007 року.

Серед друзів міського голови 77 осіб — родичі, знайомі, підприємці. Є також журналісти.

Мер входить до шести груп: "Черкаські Мавпи",  "Черкаський край", "МЕХМАТ КГУ-89", "Фотолюбителі", "Моє місто Черкаси" й "Українська правда".

На сайті зазначено, що навчався Сергій Одарич із 1974-го по 1984 роки у столичних гімназії N191 та в середній школі N129. 1989-го закінчив механіко-математичний факультет Київського національного університету ім. Шевченка. Строкову службу проходив в естонському місті Тапа з 1985-го по 1987 рік.

Зараз ви читаєте новину «"Уряд вилучив у міста 9 мільйонів гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі