четвер, 31 січня 2008 19:57

Уманській райлікарні не вистачає педіатрів

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  В Уманській районній поліклініці №2 педіатр Надія Баранова оглядає двомісячного Максима Сльоту з села Затишок. Мати Наталя каже, що її сина лікують від бронхіту
В Уманській районній поліклініці №2 педіатр Надія Баранова оглядає двомісячного Максима Сльоту з села Затишок. Мати Наталя каже, що її сина лікують від бронхіту

"Молодь, закінчивши вузи, залишається жити у великих містах. Близько сорока відсотків молодих спеціалістів ідуть у фармацевтичний бізнес, — пояснює головний лікар уманської районної лікарні Михайло Батюк. — На постійну роботу за останні роки в село ніхто не пішов. Молоді спеціалісти хочуть комфортних умов проживання. Щоб зацікавити, їх треба забезпечити житлом".

Райлікарні в Умані не вистачає окуліста, лора, ендокринолога, трьох педіатрів. Один педіатр є в поліклініці, другий на стаціонарі.

На першому поверсі районної поліклініки прийом веде педіатр Надія Баранова, 55 років. До неї невелика черга. Переважно це діти до двох років.

28-річну Ольгу Олійник із 2-річним Владиком привезла з Гродзевого "швидка".

— У селі лікар оглядала і сказала, що підозрює бронхіт. Дала направлення в район, — жаліється жінка.

Надія Адольфівна запрошує Ольгу до кабінету. Просить зняти з дитини верхній одяг. Прослуховує малого.

— Вас доведеться покласти в лікарню, — звертається лікарка до матері Влада. — У хлопчика пневмонія. Треба прокапати та проставити антибіотики.

Надія Баранова має 39 років стажу, із них 31 — районного педіатра. За день приймає від 40 до 120 дітей. Із 53 сіл району лише в Ладижинській та Дубівській дільницях є педіатри.

— Найбільші черги у вівторок та п"ятницю. Ці дні в місті вважаються базарними. Із сіл є декілька автобусних рейсів. Люди мають змогу приїхати, — розповідає вона. — Зранку вже чоловік 15 було. Сімох поклала в стаціонар, переважно з бронхітами та гострими респіраторними захворюваннями. Добре, хоч грипу немає.

У поліклініці, окрім кабінету районного педіатра, є ще для здорової дитини та підлітковий.

— У нас два лікарі на три кабінети й на стаціонарне дитяче відділення. Часто просять підійти в інфікційне чи пологовий будинок. Суботи робочі. Але й у неділю часто без відпочинку.  Буває,  після шести вечора треба виїжджати. Ось минулої неділі о дев"ятій ранку мене викликали. Додому потрапила аж під обід, а ввечері знову приїздила в лікарню. Їдимо на медогляди в школи, а в районі їх 41, й 29 дитсадків, — говорить педіатр.

Жінку просять підійти до дитячого відділення. Ідемо коридором з одного крила в інше.

— За день набігаюсь оце з одного кінця в інший, — зітхає.

Лікарі зазначають, що з початком виплат на новонароджених збільшилася народжуваність у неблагополучних сім"ях.

— Раз на місяць їздимо рейдами по цих родинах і оглядаємо дітей. Усього таких у районі 381, — каже Надія Баранова.

За словами медиків, професія педіатра не престижна. Молодь обирає спеціальності анестезіолога, хірурга чи гінеколога. Заробітна плата молодого спеціаліста близько 700 грн. Зняти однокімнатну квартиру в Умані коштує в середньому 500–600 грн.

Міські дільниці теж мають вакансії педіатрів. Із 14 фахівцями забезпечені 10.

— Професія лікарів перестає бути престижною через низький рівень оплати праці та довгий термін навчання — 8 років, — розповідає заступник начальника Головного управління охорони здоров"я облдержадміністрації Петро Левченко.

За його словами, в області бракує третини лікарів. Більшість із них виїжджають за кордон на заробітки. Наші медсестри та акушерки працюють там гувернантками чи торгують на ринках.

Області бракує 106 педіатрів.

Зараз ви читаєте новину «Уманській райлікарні не вистачає педіатрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі