четвер, 03 березня 2011 17:42

У воді з крана не радять купати немовлят

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Тетяна Нінова: ”Фільтри слід брати сертифіковані”
Тетяна Нінова: ”Фільтри слід брати сертифіковані”

— За нашими дослідженнями, якісна вода в області залягає на глибині понад 100 метрів, — каже Тетяна Нінова, 54 роки. Вона директор Навчально-наукового інституту природничих наук Черкаського національного педагогічного університету. — Верхні шари землі вже надто насичені шкідливими сполуками. Один чоловік із Геронимівки минулого року приносив нам на аналізи воду з щойно пробуреної у дворі 30-метрової свердловини. Витратив на все 30 тисяч гривень. І що ви думаєте? Лаборанти забракували — багато солей. Чоловік іще бурив, доки не добрався до нижчого водоносного шару.

Наскільки безпечною для здоров'я є водопровідна вода?

— Мити руки, посуд, використовувати в побуті її можна без застережень. А от готувати їжу не рекомендую. У воді є хлор, важкі метали, органічні забруднювачі, ті ж пестициди та їх похідні. Крім того, не раджу й купати в цій воді малюків до року.

А як же допустимі норми?

— Зараз у Черкасах воду очищують новітнім обладнанням, з чітким дозуванням хлору. Жодного разу наші досліди не виявляли його більше норми, тобто 0,2-0,3 міліграма на літр. Тому, однозначно, вода відповідає встановленим нормам. Тобто не є небезпечною для здоров'я. Але ж ми розуміємо, що  хлор, яким очищують воду, отрута для організму. Він разом з органікою утворює діоксини — надзвичайно токсичні сполуки. Завжди є, хоч і в малих дозах, важкі метали.

Як впливає така вода на організм?

— Хлор руйнує нервову систему, кровоносну, печінку. Свинець, ртуть — підшлункову залозу, травну систему. До речі, вода може збагачуватися шкідливими елементами й удома. Якщо її зберігають в алюмінієвому, мідному посуді, то насичується цими металами. Ми робили дослід. Ставили поруч два крани — з нержавійки й міді. То вода з останнього мала вдвічі більший вміст міді, а вона шкідлива.

Чи можна в домашніх умовах доочистити воду?

— Найкращий спосіб — кип'ятіння. З відкритою кришкою, мінімум 5 хвилин. Другий спосіб — фільтри. Але їх слід брати сертифіковані. Можна ж доочищувати до того, що у воді не залишиться й корисних сполук.

Зараз ви читаєте новину «У воді з крана не радять купати немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі