четвер, 19 червня 2008 20:30

У парках виставлять скульптури героїв "Енеїди" Котляревського

Автор: фото: Тетяна Нікітенко
  На підприємстві Черкаського доку художники витесують із каменів персонажів з ”Енеїди” Івана Котляревського. Їх виставлять на фестивалі кам’яних фігур ”Живий камінь”, що проходитиме в обласному центрі з 20 червня до 5 липня
На підприємстві Черкаського доку художники витесують із каменів персонажів з ”Енеїди” Івана Котляревського. Їх виставлять на фестивалі кам’яних фігур ”Живий камінь”, що проходитиме в обласному центрі з 20 червня до 5 липня

Щодня в глибині території Черкаського доку 12 скульпторів тешуть бежевий піщаник на фігури. Пил стоїть стовпом. Поки що задум майстрів незрозумілий. Скульптури  неотесані. Триває їх чорнова обробка.

Так обласний центр готується до фестивалю кам"яних фігур "Живий камінь" 20 червня  — 5 липня. Запросили шістьох митців із Черкас, Києва, Львова, Канева, Золотоноші та села Моринці Звенигородського району. Привезли 14 кубів піщанику з Буданівського кар"єру Тернопільської області.

— Автори висікають персонажів "Енеїди" Івана Котляревського. У поемі   розповідається про життя козаків. А Черкаси ж вільне козацьке місто, — пояснює радник міського голови Ігор Яремкович.

Підходимо до одного з майстрів, 40-річного Володимира Товстоп"ята з Канева. Він у синій футболці та комбінезоні.

— Моя робота називається "В далеку подорож". Хочу увічнити Енея на ладьї, — показує пластилінову модель Енея. — Оце другий тиждень із 10-ї години і до 20-ї щодня тружуся.

Поруч Микита Зігура, 24 роки, витісує козака з козачкою.

— А там он мій брат Єгор. Він творить Посейдона. Той буде пузатим, з чубом та вусами. Як справжній козак, — усміхається скульптор і показує ліворуч на брата. Вони — двійнята. Цього року закінчують Київську академію мистецтв.

Коли фігури наберуть реальних обрисів, їх перевезуть у міський парк "Ювілейний".  Там митці продовжуватимуть роботу у всіх на очах. Після свята фігури виставлять у парках Черкас.

Фестиваль "Живий камінь" хочуть зробити традиційним. Орієнтовний кошторис заходу — 200 тис. грн. Це гроші спонсорів, кажуть у міськраді.

Люди, які хочуть допомогти, можуть перерахувати кошти на спонсорський рахунок відділу культури міськвиконкому: код 02231502, рахунок N35420013002185, банк — УДК м. Черкаси ГУДКУ в Черкаській області, МФО 854018 із позначкою призначення: "На проведення фестивалю кам"яних скульптур".

Зараз ви читаєте новину «У парках виставлять скульптури героїв "Енеїди" Котляревського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі