четвер, 10 січня 2008 18:55

У найдорожчому будинку Черкас немає ванн

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Черкаський будинок на вулиці Нечуя-Левицького, 10/1. Його жителям нарахували найвищу квартплату, що є в обласному центрі, — 2,29 гривні за квадратний метр житлової площі. В будинку немає гарячої води і ванн, труби в ньому погнили
Черкаський будинок на вулиці Нечуя-Левицького, 10/1. Його жителям нарахували найвищу квартплату, що є в обласному центрі, — 2,29 гривні за квадратний метр житлової площі. В будинку немає гарячої води і ванн, труби в ньому погнили

Минулого місяця черкащани отримали квитанції з новими сумами квартплати. На кожен будинок розрахували свій тариф. Рішення про це ухвалила міськрада.

Раніше в будинках до п"яти поверхів люди платили 82 коп. за 1 кв. м житла, у дев"ятиповерхівках — 1,06 грн. Нині тариф по місту коливається від 14 коп. до 2,29 грн. Середній тариф — 1,19 грн.

— Чим менше в будинку квартир, тим більше людям платити за обслуговування прибудинкової території, — пояснює начальник РЕУ N3 Анастасія Піддубна, 57 років. — А там, де будинки стоять щільно, двори невеликі і квартплата менша.

На нові завищені тарифи скаржаться жителі двоповерхівок і "хрущовок" на вул. Нечуя-Левицького. У них квартплата зросла втричі. "Найдорожчий" у Черкасах — будинок на вул. Нечуя-Левицького, 10/1. За 1 кв. м житла його мешканці віддають 2,289 грн. Раніше платили 82 коп. Біля будинку 1,7 тис. кв. м території. Її утримання становить половину тарифу.

Найдорожчий будинок Черкас звели 49 років тому. Це був гуртожиток. Потім його перепланували під 17 квартир.

Гарячої води тут немає. Стіни з червоної цегли в деяких місцях цвілі й поколупані. Нефарбовані двері в під"їзді перекосилися. Біля входу до підвалу хтось вирив дірку-лаз. Зверху напис: "подходи бойся".

70-річна Марія Павленко починає плакати. Показує ковінькою на дерево, яке схилилося на дах. Боїться що воно впаде і виб"є їй вікна.

— Ми бомжі! Одно тіки, шо криша над головою! У нас даже ванн нема. Раковина й унітаз. В под"єзді ні одної лампочки. Перестінки очеретяні. Чого ж такі гроші деруть?

Три вікна на першому поверсі забиті дошками — п"ять років тому це помешкання вигоріло й відтоді в ньому ніхто не живе.

— У нас труби гнилі, штукатурка сиплеться на голову. Ремонту в под"єзді ніколи не робили! — обурюється 55-річна жителька "найдорожчого" будинку Любов Лебідь. — Раніше я платила 29 гри вень за три кімнати, а тепер — 123 з копійками! За що платить?!

Жодного разу не бачила, щоб у підвалі хтось щось із ЖЕКа робив

На першому поверсі живе 48-річна Жанна Сажієнко. Під її вікнами купа згорнутого листя.

— Нащо нам оця територія? Щоб тут сміття згрібали? Поруч он п"ятиповерхівка, то їм землю не приписали. Хоч двір один на всіх. І більйо вони тут вішають, — жінка показує на перекошені металеві стовпи зі шнурками за будинком.

За новими тарифами квартплата складається з 14 послуг, які надають ремонтно-експлуатаційні управління. Чотири з них — нові: винищування гризунів та комах у підвалах, прибирання підвалів і під"їздів.

— Я на першому поверсі живу, то ще жодного разу не бачила, щоб у підвалі хтось щось із ЖЕКа робив, — бідкається жителька будинку N5 на вул. Козацькій 57-річна Анна Подмарьова. — Сміття не вивозять, на весь двір один фонар! Двері в під"їзд не зачиняються.

У жовтні за свою 4-кімнатну квартиру вона платила 74 грн. За листопад нарахували вже 94 грн. Жінка показує листівку, в якій розписано, скільки мешканці будинку мають платити за кожну послугу.

Найдорожче коштує поточний ремонт будинку — 34 коп. за 1 кв. м житла. Найдешевше — прибирання підвалів та дератизація — 0,1 коп. та 0,05 коп. з "квадрату".

— Я в цій квартирі 17 років. Не було жодного планового ремонту. У підвалі труби прорвало, гаряча вода бігла, що в мене у ванній підлога теплою стала. То вони полатали як-небудь і все. Забилася каналізація — платила 50 гривень, щоб пробили.

Подмарьова збирає звіти, які РЕУ щомісяця розкидає в поштові скриньки. За липень у їхньому будинку зробили поточний ремонт на 19 тис. грн. Мешканці бачили, як шпаклювали стики між панелями.

— А сусідку з дев"ятого поверху влітку залило, бо дірки на криші, — зауважує жінка.





Що входить у квартплату


 1.     Обслуговування димовентканалів.

 2.     Прибирання прибудинкової території.

 3.     Прибирання підвалів.

 4.     Енергопостачання ліфтів.

 5.     Вивезення побутового сміття.

 6.     Технічне обслуговування ліфтів.

 7.     Обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

 8.     Освітлення місць загального користування.

 9.     Прибирання сходових клітин.

10.     Обслуговування систем диспетчеризації.

11.     Вартість робіт з дератизації (гризуни).

12.     Вартість робіт з дезінсекції (комахи).

13.     Очищення дворових туалетів.

14.     Поточний ремонт.


Якість послуг можна оскаржити


Тепер коли тарифи вже затвердили, мешканці можуть оскаржити лише якість послуг. Для цього слід звернутися в житловий відділ міськвиконкому за телефоном (0472) 45 21 31.

— Особисто до мене в період обговорення звернулися чимало черкащан, — каже заступник міського голови Черкас 58-річний Анатолій Рибак. — Уточнювалися площі прибудинкових територій. В одно- та двоповерхових будинках переглядали вартість послуг на утримання внутрішньобудинкових мереж. Адже в більшості цих будинків немає централізованого опалення, тому і слюсар із ремонту тепломереж їм не потрібен. Крім того, майже 80 процентів жителів багатоповерхівок відмовилися від послуг прибирання сходових клітин, зменшивши тим самим собі квартплату. Загалом після перерахунку тарифи знизилися від 1 до 50 копійок на 1 метр квадратний загальної площі.

Кардинально покращити побут можна лише, створивши об"єднання співвласників будинку, зазначають комунальники.

Зараз ви читаєте новину «У найдорожчому будинку Черкас немає ванн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі