четвер, 27 березня 2008 18:00

У Крутьках орендар не віддає селянам земельних паїв

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  У селі Чехівка Чорнобаївського району в магазині ”У Тараса” Олексій Романець (справа) показує свій договір оренди, укладений до 2014 року. Чоловік стверджує, що він укладав тільки до 2009 року. Поруч із ним односелець Іван Ілляшенко
У селі Чехівка Чорнобаївського району в магазині ”У Тараса” Олексій Романець (справа) показує свій договір оренди, укладений до 2014 року. Чоловік стверджує, що він укладав тільки до 2009 року. Поруч із ним односелець Іван Ілляшенко

Понад два роки триває конфлікт між пайовиками сільського господарства імені Устименка в Крутьках Чорнобаївського району та його директором 47-річним Віктором Сафоником. Люди хочуть забрати свої землі й передати їх в оренду сусідній "Мельниківській Ниві". Керівництво розірвати договір оренди відмовляється.

— Хіба це справедливо, що ми за п"ять гектарів землі получаємо 500 гривень на рік? Чим нам дітей годувати? Роботи в селі немає, у людей тільки й надії, що на свою землю, — обурюється жителька села Чехівка 38-річна Лариса Костенко. Вона з чоловіком має два паї — по 3 та 2 га. Раніше жінка була дояркою на фермі. Але після декрету назад на роботу її не взяли. Нині працює на пошті.

До господарства імені Устименка входять землі трьох сіл Чорнобаївського району — Крутьків, Чехівки та Жовтневого Променя. Договори оренди в більшості людей укладені до 2014 року. Хоча селяни стверджують, що вони підписували лише до 2009-го.

— Нам на руки видали договори вже до 2014 року, — каже 67-річний Олексій Романець із Чехівки.

— Багато пайовиків своїх договорів на руках не мають, хоча за законом у них повинен бути примірник, — розповідає адвокат селян 36-річний Станіслав Головня. Наприкінці лютого він зробив запит до земельного відділу району із проханням надати йому копії договорів селян, які написали заяви про розірвання угоди. Йому повідомили, що 20 договорів не зареєстровані, а 150 зареєстровані вже після надходження запиту.

Заяви про розірвання договору оренди написали 402 пайовики з Чехівки, Жовтневого Променя та Крутьків. Люди незадоволені низькою орендною платою за землю. Вартість паю — 19 084 грн. Орендна плата за нього — 1,5% від вартості.

— У договорі оренди записано, що розраховуватися за паї товариство повинно грішми, а людям дають зерно. До того ж не по ринковій ціні, а по своїй, набагато вищій за середню по району, — продовжує Станіслав Головня.

Нарікають люди й на соціальну політику керівника. Мовляв, той нічого не робить для села. Газу немає, дороги не асфальтовані, на фермі з 40 робітників залишилося четверо. Іншим немає роботи.

— Садік завжди був безплатний. А зараз і туди, і в школу здаємо картоплю, щоб дітям їсти було з чого зварить. Та ще й платимо за харчування, — жаліється Костенко.

Селяни хочуть віддати свої землі сусідньому господарству — "Мельниківській Ниві". Там їм пропонують удвічі більшу плату. Обіцяють за власні кошти провести газ, відремонтувати дороги і клуб, облаштувати в центрі клумби, придбати автобус і побудувати лікарню на шість довколишніх сіл.

— Треба, щоб господарство працювало на всіх людей, на село, а не тільки на керівника, — каже директор "Мельниківської Ниви" Ігор Голік, 32 роки. Чоловік найняв адвоката, щоб той допомагав селянам відстоювати свої права.

Віктор Сафоник розірвати договір оренди відмовляється. Каже, що виконує усі умови. Ще й обіцяє підвищити орендну ставку за землю й створити робочі місця.

— Якщо він думає хазяйнувать, то навіщо майно пороздавав? У колгоспі навіть комбайна немає, — говорить Олексій Романець.

Заяви про розірвання договору оренди написали 402 пайовики

Минулого тижня люди намагалися вирішити конфлікт на зборах пайовиків. Та багатьох туди не пустили міліціонери та працівники охоронної фірми.

— Як корів із ферми крали, один участковий приїжджав, як людину вбили — двоє міліціонерів приїхало, а тут ледь не весь райвідділ був. Невже ми такі страшні? — обурюється жителька Крутьків Ніна Сахно.

— Він (Віктор Сафоник. — "ГПУ") тільки обзивав нас: того п"яницею, того злодюгою, того ледащом. Люди аж плакали. Такі всі розстроєні зі зборів пішли, — додає вона.

Нині селяни налаштовані відстоювати свої права через суд. 14 позовів про визнання угод оренди недійсними вже спрямували до Чорнобаївської районної прокуратури. На решті йде звірка підписів, каже сільський голова Крутьків Ольга Положай, 46 років.

Директор господарства ім. Устименка Віктор Сафоник стверджує, що умови договору він виконує. Підприємство не має заборгованості із зарплати й орендної плати. Розірвати договір людей підмовляють незадоволені.

— Є десять обіжених, яких я свого часу якось ущемив. Може, вигнав з роботи. От вони і колотять людей, — каже Віктор Сафоник.

У наміри "Мельниківської  Ниви" допомогти людям Сафоник не вірить.

— Суть конфлікту — у рейдерській атаці, з тим щоб заволодіти землею. "Мельниківська Нива" укладає договори оренди з подальшим правом викупу землі, — каже Віктор Сафоник. — А я землю в людей забирати не збираюся.

Начальник управління агропромрозвитку Чорнобаївської райдержадміністрації Михайло Забара вважає, що до суду справу доводити не варто.

— Тут конфлікт між орендарем теперішнім і претендентом на землю. Тому вирішити його мають керівники. Звісно, люди хочуть туди, де їм більше дадуть,— каже Забара.

Ігор Голік розповідає, що намагався домовитися із Віктором Сафоником. За господарство з боргом понад 3 млн грн пропонував 5 млн. Проте той зажадав 35 млн відступних.

— Ми порахували, що за ці гроші в усі три села можна і газ провести, і дороги поремонтувать, і лікарню побудувать. Звісно ж, відмовилися, — говорить Голік.

Заступник начальника головного управління земельних ресурсів у Черкаській області 57-річний Анатолій Думчиков розповідає:

— Там найшла коса на камінь. Розірвати угоду можна в разі закінчення терміну оренди, невиконання умов, за взаємною згодою або через суд. Є типова форма договору, але її можна доповнювати якимись пунктами і узгоджувати сторонами. Головне, щоб це не суперечило закону. А наші люди часто підписують документи, не читаючи, про що там йдеться.

В області мінімальна плата за оренду паю становить 1% від його вартості, а максимальна — 3%.

Зараз ви читаєте новину «У Крутьках орендар не віддає селянам земельних паїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі