четвер, 29 листопада 2007 17:45

У Галини Ковбасюк видурили 4,5 тисячі гривень

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Уманьчанка Галина Ковбасюк у себе вдома. До цієї хати 3 листопада прийшла шахрайка, яка представилася соціальним працівником
Уманьчанка Галина Ковбасюк у себе вдома. До цієї хати 3 листопада прийшла шахрайка, яка представилася соціальним працівником

За один день 3 лютого в Умані сталися три випадки шахрайства. У пенсіонерів виманили загалом 11 тис. грн. Літні люди страждають від обману найчастіше, кажуть у міліції. До них приходять незнайомці, представляються працівниками соцзабезу, медиками і пропонують безкоштовні харчі.

— Жіночка сказала, що з соцзабезу. Попросила приготувати декілька трилітрових банок та поліетиленових пакетів на гречку, олію, муку та макарони, — згадує 66-річна Галина Ковбасюк, яка живе з 65-річним чоловіком Миколою Палієвтовичем на вул. Воїнів-інтернаціоналістів в Умані. — А воно знаєте, як приємно, коли хтось помагає. То дід одразу пішов у підвал по банки. Ми ж одинокі, дітей не маємо.

Незнайомці було відомо, що старі — діти війни, інваліди ІІ групи, живуть самі. Жінка сказала, що принесла їм грошову допомогу 11 тис. грн.

— Сказала, що в неї 3 тисячі доларів, і попросила здачі. Я сказала їй, що маю лише гривні. Та й то 4 тисячі 500, ті, що на смерть держали. А вона каже, після Нового року знову прийде, та борг наш вирахує з нової допомоги, — плаче пенсіонерка.

Жінка взяла гроші, дала конверт із доларами. Сама пішла нібито по продукти. Трохи пізніше Ковбасюк згадала, що 3 листопада — вихідний. Кілька разів набрала номер соцзабезу. Там не відповідали. Кинулися до конверта, а в ньому календарики із зображенням 100-доларових купюр.

— Ми не питали в неї посвідчення. Звикли вірити людям, — розповідає Галина Дмитрівна. — А жіночка виглядала на років 30–40, була середньої статури, мала коротку зачіску, кучеряве, темне волосся й чорну стрічку на голові. Була одягнена у гарну коричневу довгу куртку та чорні штани.

Частіше за все пенсіонери не можуть докладно описати шахраїв. Старі люди неуважні.

— Якраз третього числа саме отримав пенсію, — згадує 80-річний пенсіонер Микола Валерійович. Просить прізвища не називати — щоб рідні не хвилювалися.

Отримані гроші чоловік поклав на стіл. Не встиг заховати, коли у двері подзвонили. Жінка представилася працівником служби "Милосердя", прийшла повідомити про пайок. Говорила впевнено і ввічливо. Попросила пакетики та банки, нібито для крупів, масла та олії.

Поки я ті банки діставав, вона зі столу взяла гроші

— Ось на олію я і купився, — каже Микола Валерійович. — Нам на День людей похилого віку давав продукти місцевий завод "Уманьфермаш", то я нічого не запідозрив. Поліз у кладовку по банки.

Шахрайка сказала, що принесла грошову допомогу 600 євро. Але треба дати здачі. Чоловік порадив їй піти в банк обміняти купюри.

— Я згадав, що до знайомої якось приходили, а вона відмовилася, подзвонила до соцзабезу. Їй сказали, що то шахраї, — веде далі пенсіонер. — І поки я ті банки діставав, вона зі столу взяла гроші. Але не всі. Пачку з червонцями не чіпала — вони ж в очі кидаються. Забрала п"ятірки та п"ятдесятки. Потім одразу зайшла на кухню, наказала мити банки й дати їй торбинки на крупи. Коли виходила гроші поміняти, питала, де банк. Казала, щоб на презент цукерки готував.

Пропажу грошей чоловік помітив за годину. Викликав міліцію.

Із роками "сценарії" шахраїв змінюються. Раніше ходили "знімати порчу", просили "попити води". Тепер у моді так звані "соціальні працівники". Міліція нині шукає двох жінок 25 і 30 років, які цього року регулярно дурять пенсіонерів області розповідями про грошову реформу.

— Заходять до старих людей 20–30-х років народження і складають "списки" на обмін купюр. Запевняють, що це допоможе швидше обміняти гроші, — розповідає "ГПУ" начальник відділу управління карного розшуку обласної міліції 40-річний Сергій Очеретний. — Ті вірять. Показують гроші. Шахрайки допомагають їм перерахувати. Потім задурюють голови старим, і гроші зникають. Як правило, це суми від 2 до 5 тисяч гривень.

За допомогу в затримані шахрайок установлено винагороду — 5 тис. грн.

Іще один популярний спосіб виманювання грошей — через рекламу. За оголошенням про "ліки від раку" люди телефонують у Київ. Терміново до них приїжджає кур"єр, бере за препарат понад 1 тис. грн. Згодом роблять повторні замовлення.

— Коли бачать, що результату немає, скаржаться міліції. Ми виїжджаємо на фірми. А там запевняють, що вони не казали, що лікує, мовляв, це йде, як харчова добавка. Тобто ось таке свого роду завуальоване шахрайство, — зауважує Очеретний.

Популярні шахрайства з мобілкою, коли до людей підходять із проханням зателефонувати і тікають з апаратом. Доволі часто за фальшивими довідками отримують кредити в банках.

— Ну і класичними вже є випадки, коли до жінок підходять цигани, пропонують покращити майбутнє. Потім шляхом навіювання забирають прикраси, — додає начальник міської міліції Умані 34-річний Ігор Лопотов.

Правоохоронці радять вимагати документи й посвідчення в незнайомих візитерів. Найкраще — звертатися в міліцію. Торік в області порушили понад 110 справ, пов"язаних із шахрайством.

Зараз ви читаєте новину «У Галини Ковбасюк видурили 4,5 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі