четвер, 27 листопада 2008 16:43

У День трауру гуляли весілля й пускали салюти

У День трауру гуляли весілля й пускали салюти

22 листопада у День вшанування жертв Голодомору в Тальному гуляли кілька весіль. Шлюбні урочистості відбувалися в районному будинку культури. Минулого року у траурний день теж грали марші Мендельсона.

— Весілля призначаємо не ми, а відділ РАЦСу, – каже начальник відділу культури 39-річний Олег Шатайло. — У будинку культури лише виконують обряд. Ми говорили молодятам, що їхнє весілля призначено на День трауру. Вони лише дивувалися і казали, що при подачі заяви їх ніхто не попереджував.

Начальник відділу РАЦСу 31-річна Валентина Сандул попереджала молодят про те, що їхнє весілля відбудеться в траурний день. Однак до порад прислухалася лише одна пара. Решта наполягали на урочистостях.

— Казали, що далі йде піст і релігійні переконання не дозволяють їм одружуватися після  22 листопада.

Найбільші мітинги-реквієми відбулися в Тальному та в селі Криві Коліна. На сільському кладовищі встановлено пам"ятник: скорботний ангел схилив голову поблизу стели з іменами померлих від голоду. Поряд капличка з позолоченим куполом. Щороку зусиллями школярів і пенсіонера Василя Олійника до списку додаються нові імена. Нині їх 215. Навпроти деяких є напис — "дитина". 2008-го вдалося відшукати ще майже 60 прізвищ. Вони не вміщаються на гранітних стелах.

—  Будемо, мабуть, замовляти новий пам"ятник, — каже спонсор будівництва 57-річний Володимир Мовчан. — Маємо згадати всіх поіменно.

Після мітингу кожному присутньому вручили щойно надруковані книжки "Голодовка на Тальнівщині" та "Голодомори в Україні". Автором першої є директор Музею історії хліборобства 68-річний Вадим Мицик. У книжці — 290 сторінок. Є старовинні фотографії. Поіменно згадані померлі від голоду на Тальнівщині.

— Я почав писати книгу 1988 року, — згадує Мицик. — Хоча перші матеріали зібрав ще у семидесятих, коли жив у діда Сороки на квартирі. Шкода, що книжка три роки пролежала у видавництвах, доки дочекалася черги.

Після восьмої вечора над містом хтось запустив святковий феєрверк. Минулого року із гучномовців лунали вигуки тамади: "Гірко!". Цьогоріч ніхто не кричав.

У приміщенні Черкаського поштамту штемпелем із символікою "75-річчя Голодомору в Україні" погашали кореспонденцію.

До річниці Укрпошта замовила спеціальні конверти, які розіслали по областях. На Черкащину виділили тисячу конвертів. На марці у правому кутку зображено карту України з колосками червоного кольору. По діагоналі внизу фото дівчинки. Поверх червоною фарбою намальована зірка.

Виконувач обов"язків начальника Марія Сугак показує штемпель. На ньому написано: "Пам"ятаймо! 1932–1933. Поштамт-ЦПЗ N1. Черкаси. 22.11.2008". Перший конверт Марія Миколаївна дає начальникові обласного архіву Тетяні Клименко. Відвідувачі стають у чергу.

— Мне красиво, — просить російською місцевий філателіст Анатолій Орєшков. Подає  три конверти. — И моим друзьям.

У залі поштамту встановили три стенди з марками, які Укрпошта випустила за часів незалежності.

Зараз ви читаєте новину «У День трауру гуляли весілля й пускали салюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі