четвер, 17 квітня 2008 18:55

У Черкасах виходжуватимуть 500-грамових немовлят

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Черкащанка Галина Зекунова з двійнятами Ромою і Сашею у відділенні для новонароджених та недоношених дітей Черкаської обласної лікарні. Малюки з’явилися на світ на 33-му тижні вагітності. Зараз діти набирають вагу
Черкащанка Галина Зекунова з двійнятами Ромою і Сашею у відділенні для новонароджених та недоношених дітей Черкаської обласної лікарні. Малюки з’явилися на світ на 33-му тижні вагітності. Зараз діти набирають вагу

Обладнання японського й американського виробництва завезли до Черкаського пологового будинку N1. Воно допоможе лікарям виходжувати 500-грамових новонароджених.

Раніше такі недоношені діти вважалися плодом. Реєстрували тільки малюків із вагою 1 кг або тих, що мали 28 тижнів. Із 1 січня 2007-го в Україні реєструють немовлят, яким 22 тижні або вони важать 500 г.

Головний лікар 53-річний Володимир Зеленько розповідає, що в комплекті сучасного обладнання є кювез, пульсоксиметр для визначення насичення крові дитини киснем, апарат штучної вентиляції легенів, відкриті реанімаційні системи, електронні дозатори лікарських препаратів, фотометричні лампи для боротьби із жовтяницею. Київські фахівці навчають персонал працювати з апаратурою.

— Ви розумієте, що таке 500 грамів? Це крихітна людина — 25–28 сантиметрів. На долоню покласти можна? — зауважує завідувач акушерського відділення Олександр Ємець, 49 років. — Виходити таких дітей потребує значних затрат. У США від 5 до 10 тисяч доларів за добу витрачають. Звісно, в нас таких коштів немає. Але те, що поставили нову апаратуру — велика справа. Це обладнання забезпечить недоношеному малюкові в кювезі умови, наближені до утроби матері. Цілодобово все контролює комп"ютер. Тільки який збій, зразу подає звуковий чи світловий сигнал.

За його словами, нове обладнання використовуватимуть і для новонароджених із вродженими вадами, такими як плацентарна недостатність — коли дитина одержувала через плаценту мало кисню.

Сучасної апаратури досі не було на Черкащині. У цьому пологовому будинку рятували новонароджених за допомогою обладнання 1930–1960-х.

Серед причин малої ваги немовлят лікарі називають завчасне відходження навколоплідних вод, інфекцію, екологію, невиношування, гормональні порушення, анемію вагітних, на яку страждає 80% майбутніх матерів. Раніше цей відсоток був у чотири рази нижчим. Лікарі запевняють: передчасні пологи по Україні до 5%.

Коли стан недоношеної дитини стабілізується, із пологового будинку її доправляють до дитячої лікарні. Там починається другий етап виходжування.

Галина Зекунова, 24 роки, з двійнятами Ромою і Сашею перебуває у відділенні для новонароджених та недоношених дітей Черкаської обласної лікарні. Жінка народжувала в пологовому будинку N1.

— Малюки з"явилися 29 березня на 33-му тижні вагітності — кесарево. Старший Рома важив 1900 грамів, а Саша — 2050. Три доби синочки знаходилися в кювезі. 1 квітня їх перевели сюди, — каже Галина. Розповідає, що в них із 25-річним чоловіком Дмитром не було дітей 3 роки.

Ірина Бойченко, 44 роки, завідувачка відділення новонароджених та недоношених дітей обласної лікарні зазначає, що кількість передчасно народжених малюків із кожним роком в області  збільшується.

— Ми відремонтували відділення. Тепер разом із малюками в палатах їхні мами, — веде далі Бойченко. За її словами, маленьким пацієнтам треба ставити крапельниці, робити уколи, УЗД внутрішніх органів. А за необхідності возити до столичних клінік. Аби діти швидше набирали вагу, їх годують якісними сумішами "Передчасний догляд" нідерландської фірми "Нутріція".

Торік "поставили на ноги" шість малюків від 500 до 999 г. Нещодавно виходили хлопчика вагою 900 г. Через 65 днів він важив 3 кг 500 г.

— Вартість обладнання для виходжування недоношених дітей — 700 тисяч гривень. Кошти виділені з міського бюджету, — каже начальник Черкаського міського управління охорони здоров"я 45-річний Олег Стадник.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах виходжуватимуть 500-грамових немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі