четвер, 03 квітня 2008 20:59

У Черкасах відкрили другу амбулаторію сімейного лікаря

27 березня в Черкасах на вул. Рози Люксембург, 185/1 відкрили амбулаторію сімейного лікаря. Вона зайняла перший поверх житлової дев"ятиповерхівки мікрорайону Хімселище. Це другий такий заклад у місті.

Послугами амбулаторії користуватимуться 1,8 тис. дорослих та 700 дітей — мешканці довколишніх будинків.

— Радію, що педіатр буде під боком. Бо онука Данила ми раніше возили в поліклініку Південно-Західного мікрорайону. Знаєте, як це далеко? Та і з грошима накладно, — каже Ольга Антонюк, 48 років, з будинку N185. — А тут і лікар подивиться, й аналізи можна буде здати і уколи поколоти.

Раніше в приміщеннях амбулаторії був філіал дитячої поліклініки. У його підвалі знайшли грибок. П"ять року тому санстанція заборонила експлуатацію приміщення.

71-річний черкащанин Олександр Яворський в колишню дитячу поліклініку водив сина. Зазначає: тодішні умови й теперішні — не порівняти. Головне, за словами пенсіонера, що черг немає.

На устаткування нового закладу місто виділило 200 тис. грн. Капітально відремонтували і приміщення, і каналізаційні мережі. Кажуть, умови роботи сімейних лікарів кращі, ніж у персоналу поліклініки. В амбулаторії — світлі шпалери, сучасний кахель, нові столи, шафи, сантехніка. У кабінетах терапевтів та педіатрів, у лабораторії, маніпуляційному кабінеті, реєстратурі багато квітів.

Позмінно в амбулаторії працюватимуть два педіатри, три сімейні лікарі, сім медсестер. Згодом придбають фізіотерапевтичне обладнання. Лікарі пройшли шестимісячні курси сімейної медицини на базі обласної клініки.

— На відміну від дільничного, — каже 56-річна Галина Липовець, завідуюча відділенням загальної практики сімейної медицини, — вони є універсальними медиками. Можуть поєднувати навики вузьких спеціалістів — невропатолога, окуліста, лора. Це великий плюс. Адже сімейний лікар, як кажуть, на всі руки майстер. Він здатний проконсультувати хворого і як невропатолог, і як окуліст, приміром.

— Хотілося б, щоб в амбулаторії був оглядовий кабінет гінеколога, — додає терапевт Алла Кострицька, 48 років. — Та й хоч пару ліжок треба, щоб крапельниці пацієнтам ставити. Але ж тут територія невелика, всього 130 квадратних метрів.

Медсестри не вміли попасти у вєну

Чотири роки тому в місті відкрили першу амбулаторію сімейного типу на вул. Благовісній, 210. Вона обслуговує 5 тис. жителів двох дільниць. Лікар по 3 год. на день веде прийом. Стільки ж часу виділили для викликів додому.

— Раніше в поліклініці "Фотоприладу" доводилося чекати в черзі. А тут швидко справляюся, — розповідає про амбулаторію пенсіонерка Людмила Рева з вул. Благовісної, 222. — І крапельниці можу прийняти, не треба лягати в лікарню. Хоча спочатку всякого бувало. Медсестри не вміли попасти у вєну. І лікарі мінялися один за другим. А це вже другий рік як прийшла Валентина Іванівна Нагайло, то все владналося. Люди тут уважні, починаючи з регістратури.

Приватні клініки вважають, що амбулаторії сімейного типу не складуть їм конкуренції.

— З відкриттям таких закладів відтоку клієнтів ми не помітили, — зауважує адміністратор черкаського приватного медичного центру "Мед-Стайл" 35-річна Наталя Алхімова.

У районних центрах Черкащини поки що немає жодної амбулаторії сімейної медицини, розповідають в обласному управлінні охорони здоров"я. Однак при центральних райлікарнях працюють сімейні лікарі. Окрім того, у великих селах діють лікарські амбулаторії сімейного типу. Усього в області працюють 238 сімейних лікарів.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах відкрили другу амбулаторію сімейного лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі