четвер, 21 серпня 2008 20:53

У Черкасах пересаджують дерева

— Зберегти життя зеленим насадженням, що ростуть над мережами теплопостачання, стало можливим завдяки новітнім технологіям, — каже 39-річний Володимир Гусаченко з міськвиконкому. На початку року черкаське комунальне підприємство "Екологія" взяло в довготривалу оренду в одеської фірми з озеленення машину для пересадки дерев із товстими стовбурами. Такої техніки в Україні є лише три одиниці.

Машина складається з трактора вартістю 200 тис. грн та навісного спеціального обладнання за 170 тис. Вона може викопати й пересадити дерева з діаметром стовбура, що не перевищує 20 см. Пересаджені дерева приживаються, якщо їх поливати протягом двох місяців.

— У подальшому хочемо її викупити, бо така техніка потрібна Черкасам, — каже Гусаченко. — Усього за день на пустирі можна створити паркову зону. За вісім годин машина пересаджує 30–40 дорослих дерев. Таку технологію широко використовують у всьому світі.

Нещодавно черкаські комунальники пересадили шість деревин у Південно-Західному районі міста. Вони 15 років росли біля теплотраси, через це частина рослин загинула.

Понад два десятки дерев, які пересадили кілька місяців тому, прижилися. Надалі в Черкасах планують створити свій розсадник. У ньому вирощуватимуть рослини до певних розмірів. За ними доглядатиме організація, яка виграє тендер. Цієї осені закуплять дерева-великоміри.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах пересаджують дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі