четвер, 26 серпня 2010 19:11

Тверді породи дерев дають більше тепла

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  69-річний Василь Тимошенко (праворуч)  рубає дрова на своєму подвір’ї у селищі Цвіткове Городищенського району. Його онук 17-річний Андрій заносить їх до сараю
69-річний Василь Тимошенко (праворуч) рубає дрова на своєму подвір’ї у селищі Цвіткове Городищенського району. Його онук 17-річний Андрій заносить їх до сараю

"Цього року на зиму як мінімум машину дров купимо. Газ подорожчав, не натопишся", — каже 50-річна Наталія Василівна з Умані. — Будемо камін топити. Він у нас може обігрівати всю хату".

Жінка живе в мікрорайоні Лиса гора. Газифікували його останнім. Тому майже в кожному будинку із газовим котлом є котел, який працює на дровах чи вугіллі, грубка або камін.

Вантажівки з дровами приїздять на центральний ринок Умані.

— Сьогодні тут було три машини, — каже один із продавців. Прізвища називати не хоче. — Одна колених і дві стосу. Нерубаних — 1400 гривень. По дрова їжджу в Гайсин Вінницької області. Там дешевше. Наймаю людей на погрузку. Минулого року складометр дров коштував 160 гривень. Сьогодні доходить до 200. Газ подорожчав, спрос і ціна на дрова виросли.

— Куплятиму дрова, як дітей до школи відправлю, — каже 35-річна Галина з селища Ладижинка Уманського району. — Оце приїхала на базар молоко продати та зошитів купити. Нам на зиму дві машини дров треба.

Купити дрова також можна в Уманському лісгоспі. Це найбільше лісове господарство області. Забезпечує паливом п"ять районів.

— Для пільгових категорій (складають списки місцеві ради) складометр дров коштує 54,6 гривень, — розповідає головний інженер Уманського лісового господарства Василь Котенко, 44 роки. — Для інших — 84 гривні. Це ціна дров без доставки. Щоб їх забрати, потрібно приїхати своїм транспортом до лісу і самому погрузити. Ціна від породи дерева не залежить. Машина дров — це близько 6 складометрів коштуватиме в лісі для пільговиків — 273 гривні, для решти — 420 гривень.

— Люди беруть переважно дуб, граб, ясен, березу, — каже лісничий Собківського лісництва Петро Шевчук, 43 роки, — це тверді породи. Дають більше тепла.

Лісівники кажуть, що дрова краще заготовляти у травні та перші місяці літа. Тоді вони встигають підсушитися. Але люди зазвичай починають запасатися паливом восени.

— За тиждень-два черга буде, — додає лісничий. — Основна маса бере дрова в жовтні-листопаді, коли вже треба. Завтра мороз — сьогодні беруть дрова.


Вартість машини дров по області, у грн*

Район/Ціна
Городищенський    1000
Драбівський    800
Жашківський    800
Звенигородський    900
Золотоніський    800
Кам"янський    900
Канівський    500 (лише соснові)
Катеринопільський    1100
Корсунь-Шевченківський    900
Лисянський    800
Маньківський    900
Монастирищенський    1000
Смілянський    1000
Тальнівський    900
Христинівський    800
Чигиринський    700
Чорнобаївський    1000
Шполянський    1200

*Нерубані дрова, 6 складометрів


Зараз ви читаєте новину «Тверді породи дерев дають більше тепла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі