Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 20:57

Торгівці вночі зносять у житлові двори сміття

Автор: фото: Миколи Карнарука
  Жанна Поставна з будинку №45 по вулиці Леніна в Черкасах скаржиться, що стихійні торгівці зносять з базару в сміттєві баки навіть затхлу рибу. Через це заводяться мухи і люди не можуть  відкривати вікна
Жанна Поставна з будинку №45 по вулиці Леніна в Черкасах скаржиться, що стихійні торгівці зносять з базару в сміттєві баки навіть затхлу рибу. Через це заводяться мухи і люди не можуть відкривати вікна

"То не мій участок. Але майже щоранку бачу купи сміття. Особливо у вихідні. Ось і сьогодні — так прибрали гарно зранку, а вже валяються пластикові стаканчики", — обурюється двірник Лілія Дмитренко, 53 роки. Жінка прибирає на вул. Леніна.

Каже, що кілька років поспіль конфліктують жителі будинків N45 і 41 на вул. Леніна та стихійні торговці Центрального базару. Будівлі віддалені від ринку на сто метрів. У дворі ближче до будинку N41 стоять три сміттєві баки. Зранку о дев"ятій годині вони переповнені.

Сюди ж сміття зносять ще й із навколишніх барів. А як тут стояв контейнер зі скляними пляшками, то такий дзвін щоранку був, бомжі тягали... Із усіх сараїв, які орендують біля базару, звозять гнилі фрукти й овочі. Така вонь стоїть, що дихати не можливо! — скаржиться 73-річна Кіра Крихма з будинку N45.

— А мухи отакенні заводяться, особливо, коли затхлу рибу викидають. Не можна вікон відкрити, — додає 67-річна сусідка Крихми Жанна Поставна. — Ящики зі сміттям привозять здорові хлопці. Десь о п"ятій ранку або пізно ввечері. Зробиш їм зауваження, то вони так далеко пошлють, що мало не покажеться. Ще й в морду можуть дати.

Зі слів начальника ремонтно-експлуатаційного управління N3 Анастасії Піддубної, 58 років, до сміттєвих баків зазначених будинків зносять відходи ще й із навколишніх літніх пивних павільйонів.

— Я очолюю управління восьмий рік, то ця проблема існувала й до мене. Сміття вивозимо двічі на тиждень. Уявіть, у спеку гниль лежить під вікнами в мешканців. Щури заводяться. Ми ж не можемо самі боротися. Якщо й піймаємо когось, скаже прізвище, то хіба ж можна вияснити, чи справжнє, — розповідає Піддубна.

Зауважує, замість того, щоб витрачати кошти на ремонт будинків чи під"їздів, управління оплачує додаткові ходки машин на сміттєзвалище за 25 км у село Руська Поляна під Черкасами.

— Це в одну сторону. А в день від цих будинків буває по чотири, а то й по шість ходок. Це при такому дорогому пальному. Та ще плюс погружчик, бо фізично двірники не зможуть стільки завантажити. На цій дільниці цього року звільнилося три двірники. Така ситуація й біля будинку по Гоголя, 290. Це теж неподалік Центрального базару. Звідти по півмашини кукурудзяного самошиння вивозимо. Звернулася по допомогу до екологічної служби міста. Звідти прийшла відповідь, що питання стихійної торгівлі в компетенції міської влади та міліції. Ми запланували перевірку. Із міськвиконкому була людина, а з міліції — нікого. Хоч старший по дільничних інспекторах пообіцяв, що наступного дня буде дільничний, — продовжує Анастасія Піддубна.

36-річний Володимир Тютюнник із управління Міністерства внутрішніх справ у Черкаській області каже, міська влада пропонувала стихійникам місця на базарі.

— Але вони не хочуть переходити, пояснюють, що на Гоголя торгують 15 років. Свого часу, коли люди залишилися без роботи, міська влада під керівництвом Володимира Олійника дозволила їм займатися торгівлею. Найкращий варіант — це подати до суду, як зробили у Вінниці. Тоді люди повинні виконати його рішення, — пояснює Тютюнник.

Заступник міського голови Черкас 38-річний Сергій Гура запевняє: стихійна торгівля — це гостра проблема не лише Центрального базару, а й усього міста.

— Плануємо до кінця року підшукати місця, куди можна перевести людей, які торгують на Гоголя й Леніна біля Центрального базару, — каже Гура.

Зараз ви читаєте новину «Торгівці вночі зносять у житлові двори сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути