четвер, 14 жовтня 2010 16:25

Сумна осінь колишньої "партії влади"

Автор: фото: Григорій Петровський
  Поруч із Юлією Тимошенко — Дмитро Личко, лідер Черкаської обласної громадської організації ”Батьківщина молода”
Поруч із Юлією Тимошенко — Дмитро Личко, лідер Черкаської обласної громадської організації ”Батьківщина молода”

На виборах президента за Юлію Тимошенко голосували 65% черкасців. Деякі з них дивуються, чому в розпал місцевих виборів невидно активності партії "Батьківщина".

Невидно ні наметів з "біло-сердечною" символікою, які на попередніх місцевих виборах 2006 року стояли на кожному розі. Там усі охочі могли поспілкуватися з активістами, отримати партійну символіку і свіжу партійну пресу. Тоді пів-Черкас прикрасили біло-червоними стрічками — так місцеві вітали приїзд свого кумира.

Останні півроку партія в опозиції. З лідерських позицій "біло-сердечних" активно тіснять і молоді конкуренти, і нова "партія влади". Здавалося б, в теперішній ситуації черкаські активісти партії Тимошенко повинні буквально землю рити, борючись за кожен голос городян, поки що не загітованих "регіоналами". Молоді "робочі бджоли" в особі керівництва громадської організації "Батьківщина молода" наприкінці вересня висловили свою незгоду з діями керівництва партії "Батьківщина". Заяву про вихід з неї 30 вересня написав керівник партійної "молодіжки" Дмитро Личко. Його громадській організації висловив підтримку "Фронт Змін" Арсенія Яценюка. Зокрема, Дмитрові запропонували балотуватися у міськраду у мажоритарному окрузі.

"Батьківщина молода" організовувала всі вуличні акції партії "Батьківщина". Одна з останніх у середині травня закінчилася для Дмитра Личка затриманням у міліції на декілька годин. О п'ятій ранку його схопили на виході з будинку, коли готувався везти в Київ велику групу людей на антиурядовий мітинг за участі Юлії Тимошенко. Згодом відпустили, але виїзд черкасців на травневу акцію протесту опозиції був зірваний.

— Річ не в тім, що Юлія Тимошенко в опозиції і від неї "модно" тікати. Я без рожевих окулярів бачу, які труднощі на мене чекають в опозиційному "Фронті Змін", — каже Дмитро Личко, 26 років. — Мені пропонували йти в Партію регіонів. Можливо, очолював би зараз молодіжний напрям, був би у першій п'ятірці списку. Але я свідомо вибрав молоду команду. Сподобалося, що тут активні люди, хороша атмосфера і немає інтриганства і кумівства, які так пригнічували в БЮТ.

Керівник Черкаської міської організації партії "Фронт Змін" Андрій Ковальчук, 48 років, позитивно відзначив те, що члени "бютівської" "молодіжки" попрямували саме під прапори Арсенія Яценюка:

— Раді бачити в своїх рядах активних і небайдужих громадян. Ці хлопці — з лідерськими якостями. Що більше таких приходитимуть до "Фронту Змін", то краще для нас. Ми впроваджуємо програму обміну досвідом з європейськими країнами, щоб молодь вчилася і реалізовувала отримані знання на практиці.

Дмитро Личко мотивував свій відхід з "Батьківщини" не лише незатребуваністю "молодіжки" при формуванні списків на вибори до місцевих рад. За домовленостями з партією, представники "Батьківщини молодої" мали б отримати 10-відсоткову квоту у списках на виборах місцевих рад. Проте у Черкасах їх розмістили на непрохідних місцях. Аналогічна ситуація склалася і в Дніпропетровській та Сумській обласних організаціях. Після того, як представників партійної "молодіжки" Сумщини позбавили можливості потрапити у місцеві ради, 25-річний Олег Шестак, голова Сумської облорганізації "Батьківщина молода", надіслав листа Юлії Тимошенко.

"Розпорядження про те, що молодь отримає квоту понад 10% у партійних списках, проігнороване на рівні області та обласного центру, в районах і містах аналогічна ситуація," — зазначає він у листі.

Депутат Черкаської міськради Руслан Стемповський очолював обласну громадську організацію "Батьківщина молода" до початку 2009-го. Пішов через незгоду з діями нового партійного керівництва, яке усунуло всю стару команду.

— "Батьківщина молода" діяла як молодіжне крило партії "Батьківщина", — розповідає Руслан Стемповський. 32 роки. — Ми пропагували молодіжні положення програми БЮТ. Члени нашої організації активно брали участь у виборчій кампанії і відповідально ставилися до своєї місії. Не відчували себе підлеглими та підзвітними партії, а радше партнерами. Можливо, так було через хороші стосунки з колишнім керівником "Батьківщини" Ігорем Єреськом. Але 2009-го нас усунули від участі в керівних органах "Батьківщини". Шкода, але нас просто використовували, як робочих бджілок, коли була потрібна активність. Тому я підтримую позицію Дмитра Личка, який прямо заявив — досить годувати трутнів!


Напередодні виборів президента всередині "Батьківщини" різко загострилася боротьба. Від керівництва відсторонили людей, що будували партійну організацію в ті часи, коли належність до партії Юлії Тимошенко загрожувала втратою роботи. Серед них і депутат Черкаської міськради Валерій Вишиваний.

— 10 років тому люди вступали в партію за переконанням, вірили Юлії Тимошенко. І вона тоді була ближче до людей, не скидала вирішення наболілих питань на партфункціонерів, — згадує Валерій Вишиваний. 37 років. — Гадаю, що головною причиною поділу партії став її прихід до влади. З'явилося багато пристосуванців, випадкових людей. Декого приймали за рекомендаціями родичів — народних депутатів із Києва. Роботу парторганізації оцінювали за кількістю прийнятих членів. Ідейність відійшла на другий план, біля керма опинилися регіональні "клани" — уманський, лисянський, чорнобаївський. Доки в Тимошенко залишатиметься рейтинг в області, ці люди битимуть себе в груди, запевняючи, що люблять її. Але не здивуюся, коли побачу їх у зовсім іншому таборі через пару років. Із порядних людей, які залишилися в партії, можу відзначити лише Ігоря Єреська. На жаль, його усунули від справ і використовують лише, як прапор. Майбутнього в партії я не бачу. Навряд чи Юлія Володимирівна схаменеться та змінить теперішню команду.

Колишній лідер черкаської "молодіжки" Руслан Стемповський каже про ще одну делікатну тему — джерела фінансування президентської кампанії Юлії Тимошенко в Черкаській області. Тоді у ролі "пайовиків і концесіонерів" кандидата в президенти виступили тисячі черкасців, які бажали потрапити в депутати нового скликання. А організаторами схеми "відносно чесного відбирання грошей" — керівництво місцевого БЮТ.

— Перед президентськими виборами обласна організація "Батьківщини" зібрала з кандидатів у майбутні депутати місцевих рад величезні суми грошей, обіцяючи місця в списках. Цинізм був у тому, що з кожним кандидатом навіть підписала угоду особисто Юлія Тимошенко, — говорить Руслан Володимирович. — Це відбувалося по всій області. І що в результаті отримали тисячі обдурених активістів?

Чи контролює сама вона ситуацію у своїх місцевих осередках? Схоже, що ні. Особливо це виявилося після виборів, коли троє заступників керівника обласного штабу кандидата Юлії Тимошенко мігрували до "коаліції тушок". Проте їхній вчинок не став тривожним дзвінком для лідера БЮТ. Може, через це місцеві партійці не особливо поспішають виконувати її розпорядження. Про це свідчать приклади Сумської, Дніпропетровської і Черкаської регіональних організацій "Батьківщини молодої".

Світлий образ Юлії Тимошенко — красива картинка, яку використовують у своїх інтересах місцеві функціонери. Адже, віддаючи свої голоси на місцевих виборах за БЮТ, прості люди не відразу розуміють, що це не харизматична Юлія Володимирівна командуватиме в їхній міськраді. Насправді, сірі і непримітні громадяни під її вивіскою можуть вирішувати свої особисті проблеми.

Рейтинг Юлії Тимошенко та її партії знижується. Партія регіонів стабільно лідирує в симпатіях городян, за останнім опитуванням черкаського дослідницько-аналітичного центру "Еніґма". І який сенс виявляти активність і боротися за рейтинг партії Тимошенко, якщо достатньо розхапати уламки потопаючого корабля і проплисти в нове скликання місцевих рад? Наступного разу може й не трапитися.

Чому так складається доля "партій опозиції", які потім стають "партіями влади"? Винне передчасне потрапляння у владу? Нерозбірливість у кадрах? Зоряна хвороба самої Юлії Тимошенко і її небажання помічати очевидне? А може, винна система? Коли партія в опозиції бореться за кожен голос, її лідерам доводиться розмовляти з виборцями і звертати увагу на те, що відбувається в регіонах. Але, прийшовши до влади, лідери зосереджуються лише на великій політиці, провінцію віддають на відкуп місцевим "вождям", а ідейні хлопчики-дівчатка взагалі більше не потрібні. Безумовно, що це буде попередження для партій і рухів, у чиїх лавах є і свої робочі бджоли, і свої трутні.

Зараз ви читаєте новину «Сумна осінь колишньої "партії влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі