четвер, 02 вересня 2010 17:34

"Софіївку" щороку обкрадають на 50 тисяч гривень

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Туристки  фотографуються біля тюльпанового дерева в уманському  дендропарку ”Софіївка”. Його листя часто обривають  для гербаріїв через  незвичну форму
Туристки фотографуються біля тюльпанового дерева в уманському дендропарку ”Софіївка”. Його листя часто обривають для гербаріїв через незвичну форму

"Туристи переважно витоптують газони та клумби, коли хочуть сфотографуватися чи скоротити шлях, — розповідає 70-річний Іван Косенко, директор дендропарку "Софіївка" в Умані. — А от місцеві крадуть та псують рослини в парку майже на 50 тисяч гривень щороку. Виносять усе — від розсади до землі з клумб".

Чотири роки поспіль невідомі розбивають скульптуру Евріпіда в дендропарку. Торік  хасиди намагалися викрасти статую Аполлона Бельведерського, але не донесли й залишили.

— Спокійно жити людям заважає метал із парку. Не встигаємо лівньовки замовляти.  Раніше їздили на пункти збору металолому шукати їх. Сітку з огорожі просто шматками зрізують. Хтось заліз у наш магазин і виніс саджанців майже на 7 тисяч гривень, — каже Іван Семенович. — Крадуть саджанці й на розсаднику, і в парку. Охорона просто не може охопити всю територію. Цим крадії й користуються. Іноді цуплять екземпляри, які наші співробітники привозили з-за кордону по одній рослині для розведення — вони унікальні. В цьому році вирішили створити сад магнолій. Посадили 14 деревець. За одну ніч хтось викопав 10. Зараз така магнолія коштує 350 — 400 гривень за штуку.

Уманці часто набирають землю з клумб дендропарку, бо переконані, що на ній добре ростимуть квіти у вазонах. Крадуть і щойно висаджені квіти. Дехто обрубує кору на соснах і 200-річних дубах — для ліків.

— У нас немає таких випадків, щоб щось крали, — розповідає 53-річний Ігор Ренькас, генеральний директор Шевченківського національного заповідника у Каневі. — Знаю, що туристи набирають у мішечки землю з Тарасової гори. Зокрема так робили канадці.

У музеї трипільської культури у селі Легедзиному Тальнівського району туристи ще нічого не крали.

— Років із 15 тому, коли проводили розкопки трипільських будинків під Тальянками, то мали необережність залишати експонати просто неба, — розповідає директор музею Владислав Чабанюк, 45 років. — Тоді вони зникали. Зараз що розкопуємо, одразу фотографуємо і забираємо до сховищ. Музей ще не працює. Але й там усі експонати знаходяться під склом, тому щось украсти складно. Іноді туристи відбивають шматки глини від трипільської хати.

Відвідувачі готелів області крадуть рушники, б"ють склянки та рвуть простирадла.

— У 1990 роках іноді рушники пропадали, а так тоді не було чого красти, — розповідає працівниця готелю "Умань", називатися відмовляється. — Убожество було одне, у номер страшно зайти. Про душ я просто мовчу. Прийшов новий власник і тепер готель уже стає схожим на готель. А стакани як били так і б"ють. Парочки в номерах іноді простині порвати можуть. У мене сестра колись у столовці робила, то крали вилки і ложки. Хлєбніци зникали. Вони тоді з кумою собі посуди теж набрали. Начальству казали, що побилася.

Зняла з унітаза освіжувач і намагалася винести його в сумці

— Після банкетів не дораховуємося виделок, ножів, ложок, — каже завідувач комплексу "Заріччя" в Маньківці Тетяна Грабова, 29 років. — Пропадають навіть сільнички.

У жашківському готелі "Київ-S" постояльці періодично крадуть рушники.

— Був випадок, коли відвідувачка зняла з унітаза освіжувач і намагалася винести його в сумці, — розповідає адміністратор Тетяна, 22 роки. — Крадуть переважно вилки, ножі та стакани. Іноді злодіїв ловимо на гарячому.

Уманка Анастасія Крива, 24 роки, раніше крала в розважальних закладах туалетний папір:

— Коли відкрився спорт-комплекс, ходили з подругою туди відпочивати і по приколу крали туалетний папір. Зараз буває забираємо парасольки для коктейлів та зубочистки.

Зараз ви читаєте новину «"Софіївку" щороку обкрадають на 50 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі