вівторок, 29 квітня 2008 16:01

Собаки розносять кості зі скотомогильника

Поблизу села Степківка Уманського району розташований необлаштований скотомогильник.

— Від нього влітку такий сморід, що нестерпно, — розповідає 63-річний Володимир Пишнюк, який їхав "жигулями" селом. — Скотомогильник за силосними ямами колишньої колгоспної ферми. Біля лісу риють невелику яму, два на два метри і стільки ж углиб. Як заповнять, викопують іншу. Вона не закрита, тому собаки розносять кості по селу.

Звалище мертвих тварин прикрите дерев"яним щитом. Поряд —  джерело, яке впадає в річку Ятрань у сусідній Заячківці.

— Це може призвести до поширення небезпечних інфекцій, — говорить лікар-епідеміолог уманської районної санепідемстанції Микола Івасюк, 63 роки. — Скотомогильники дозволено організовувати за межами села, але не в балках і не на берегах водоймищ.

Івасюк наголошує, за санітарними вимогами звалище має бути забетоноване й закрите залізною кришкою на замок. Доступ до нього повинні мати ветеринарна служба чи санепідемстанція. Ще представники господарства, якому він належить. У санстанції додають, що скотомогильник є власністю господарства "Степ-2000", що вирощує свиней. Його керівник Петро Кравчук.

— Кравчука попереджали, щоб обладнав належно, — каже сільський голова Людмила Гончаренко.

Петро Кравчук по телефону запевнив "ГПУ", що справу зі звалищем владнає у строки.

В уманському районні 12 скотомогильників, що не відповідають санітарним нормам.

Зараз ви читаєте новину «Собаки розносять кості зі скотомогильника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі