четвер, 07 серпня 2008 18:19

Шість вулиць перейменували в Тальному

Біля будівлі міськради в райцентрі Тальне 1 серпня зупинився черкаський автобус із 20 комуністами. Приїжджі встановили дизель, включили гучномовець і розпочали мітинг. Того дня сесія міськради розглядала рішення про перейменування вулиць.

До актової зали заходить міський голова Тального 57-річний Олександр Біленко. Депутати його ледве чують, бо знадвору лунає пісня "Вставай, страна огромная". На сесії присутні два мітингувальники: секретар Черкаського обкому КПУ Віктор Роєнко, 59 років, та редактор "Черкаської правди" 58-річний Іван Костогриз. Вони в білих футболках із комуністичною символікою. Питання щодо перейменування слухатимуть останнім.

За півтори години в дизелі закінчується пальне й гучномовці стихають. О пів на шосту спалахують дискусії. Викладач коледжу Валерій Котик, 45 років, каже: комуністичні діячі, іменами яких названі 23 вулиці, до історії Тального не мають стосунку. Комуністи закликають вивчити громадську думку. Іван Костогриз стверджує, що Західну Україну покарав Бог за те, що позносили пам"ятники Леніну. Його перебивають. Мер бере список вулиць. Читає вголос:

— Ну, ось Дзержинського пропонують перейменувати. Я не погоджуюся. Він же бандитів ловив. Ось Урицький, його вбили у 1918 році. Котовського теж убили, здається, в 1926 році. Що вони встигли зробити?

Біленко пропонує зупинитися на шести вулицях:

— Ворошилова перейменувати на Довженка, Жовтневої Революції на Жертв Революції. Ні, хай буде на Вільних Козаків. Тільки не на Тютюнника, він був бандит, мені розповідали. Вулицю Петровського — на Чорновола, Калініна — на Калинову, Леніна — на Соборну, а провулок Леніна — на Івана Богуна.

Спершу голосують варіант перейменувати всі 23 вулиці. Він набирає шість голосів із 22. Депутат від Української народної партії Володимир Олексюк не піднімає руки. Говорить, що він живе на вул. Котовського й не хоче морочитися із паперами.

Голосують за варіант міського голови. Піднімають 16 рук. Віктор Роєнко виходить із зали. Кидає присутнім: "Ви зрадили своїх батьків і дідів." На виході депутатів зустрічають комуністи: "Ганьба!", "Продалися!" Ті відсварюються.

— Роботу нашої комісії кинули коту під хвіст, — обурюється депутат від блоку "Наша Україна" 37-річний Олег Лісовенко. — Ми півроку добирали українських достойників, пов"язаних з історією Тальнівщини, а тут відбулося шоу одного актора. Біленко запропонував перейменувати тільки шість вулиць і відразу отримав "одобрямс".

Зараз ви читаєте новину «Шість вулиць перейменували в Тальному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі