середа, 07 травня 2008 18:32

Сільгосппідприємство не передає сільраді лікарню, клуб і дитсадок

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Депутат Лящівської сільської ради на Чорнобаївщині Галина Чорнобай у власному дворі. Каже, що керівник господарства ”Лящівка” Федір Скрипка поділив людей на своїх і чужих
Депутат Лящівської сільської ради на Чорнобаївщині Галина Чорнобай у власному дворі. Каже, що керівник господарства ”Лящівка” Федір Скрипка поділив людей на своїх і чужих

"Приміщення дільничної лікарні знаходиться на балансі сільгосппідприємства "Лящівка", яке мало приділяє уваги утриманню його в належному стані. Ремонт проводять силами колективу дільничної лікарні з допомогою підприємців села. Не краща ситуація з Будинком культури. Тому виникає питання, чому так не хоче дирекція "Лящівки" передати на баланс сільської ради соціальну сферу?" — пишуть у листі до редакції депутати сільради села Лящівка Чорнобаївського району.

Понад рік у селі триває конфлікт між сільрадою та 54-річним Федором Скрипкою, керівником місцевого сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Лящівка". Депутати вимагають передати дитсадок, лікарню та Будинок культури на баланс сільради. Керівник господарства не віддає. У селі подейкують, що й дбати про них не хоче.

— У Будинку культури вже 10 років ремонту не робили. Транспорт для поїздок ансамблю "Криниця" господарство не виділяє. Дітей на олімпіади та спортивні змагання самі возимо, — розповідає депутат сільради 40-річна Тетяна Янголь.

Селяни своїми силами ремонтують лікарню. Торік за кошти сільради замінили електропроводку, придбали обладнання для фізіотерапевтичного кабінету та пральну машинку.

— Недавно, правда, Скрипка купив нам коври у палати. Так наступного дня приїхали кореспонденти фотографувати їх. Хіба ж це він для людей зробив? Тільки, аби перед пресою повихвалятися, — каже Тетяна Янголь.

Жінка розповідає, що нині село поділене на дві частини. Господарство допомагає тільки людям, які там працюють.

— Навіть у дитячому садку поділили. Якщо обоє батьків у колгоспі працюють, то дитина харчується безкоштовно. Якщо хтось один — то батьки платять 60 копійок, а якщо ніхто не працює, то 2 гривні, — жаліється жінка.

Раніше подібний поділ був й у школі. Тепер діти молодших класів і сироти харчуються за бюджетні гроші, решта — за батьківські.

— Газ село саме провело, бо Скрипка людей поділив на своїх і чужих. Хто працював у господарстві, мав платити 1500 гривень. Хто ні — вдвічі більше, — додає депутат сільської ради Галина Чорнобай, 60 років.

Жінка скаржиться, що господарство не допомогло газифікувати навіть пошту, хоча газова труба проходить за 2 м.

— Як хазяїн Скрипка хороший, бо він знає, що з цього матиме. А до людей йому діла немає. Посеред літа в розпалі змагань забрав у футбольної команди спортивну форму, бо вона, бачте, на балансі у господарстві, — продовжує. — Пенсіонерам ні круп, ні олії не дають. А якщо й дають, то за такими цінами, що дешевше на базарі купити.

Протистояння між сільрадою і господарством загострилося, коли депутати вирішили передати 395 га земель резерву орендованих "Лящівкою" іншому орендарю — товариству "КІД" із Черкас. Остаточне рішення щодо цього ухвалила комісія райдержадміністрації з питань передачі земель державної власності в оренду.

— Товариство "КІД" запропонувало 1400 гривень орендної плати за гектар замість 550, які платила "Лящівка", — каже заступник голови Чорнобаївської райдержадміністрації Олексій Ричка. — Якщо такі гроші йтимуть у бюджет, то депутатам не потрібно буде нікому кланятися, щоб допомогли.

"Лящівка" землю новому орендарю не віддає. За документами, термін оренди закінчується 1 липня 2008 року. Нині Федір Скрипка її обробляє і клопочеться про визнання сесії, на якій ухвалили рішення про передачу, недійсною. Депутати сільради у свою чергу направили до прокуратури запит про передачу на баланс сільради об"єктів соціальної сфери.

— Те, що садок чи лікарня мають утримуватися за рахунок бюджету, це не примха сільради. Так має бути за законом. У нас у районі всього три садки залишилися на балансі господарств, — каже Олексій Ричка. — Федір Федорович має зрозуміти, що якщо він не піде назустріч людям, конфлікт не вирішиться.

У "Лящівці" звинувачення депутатів відкидають. Навпаки, запевняють,  господарство утримує лікарню, Будинок ветеранів та сільський водогін.

— За воду ми беремо символічну плату — 2 гривні з людини на місяць. Нам не вертаються навіть кошти за електроенергію, яку споживають мотори, — розповідає заступник директора господарства Ніна Скрипка, 53 роки. — І в лікарні, і в дитсадку ремонт зробили. Будинок культури, правда, не ремонтуємо, бо на нього треба 300–400 тисяч гривень.

Жінка каже, що діяльністю господарства не задоволені люди, яких свого часу звідти звільнили через пияцтво чи крадіжки.

— Ми готові хоч сьогодні передати соціальну сферу сільраді, але це мають вирішити на сході села. Щоб на це погодилися усі люди, а не кілька депутатів, — продовжує. — Вони хочуть забрати (лікарню, садок, клуб. — "ГПУ"), щоб влаштувати туди на роботу дітей.

Ніна Скрипка запевняє, що господарство зібрало 500 підписів людей, які хочуть, щоб землі резервного фонду і всю соціальну сферу залишили на балансі підприємства "Лящівка". Відповідне звернення  спрямували до облради і Кабінету Міністрів.

У Лящівці живе 1150 людей, серед них 535 осіб працездатного віку. З них у товаристві "Лящівка" працюють від 160 до 235 людей залежно від сезону. Решта — у школі, дитячому садку, лікарні, мають бізнес чи безробітні.

Зараз ви читаєте новину «Сільгосппідприємство не передає сільраді лікарню, клуб і дитсадок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі