четвер, 26 лютого 2009 18:28

Сергій Соловйов робить ляльки-двійники політиків

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Житомирський художник Сергій Соловйов на відкритті виставки ляльок-двійників ”Епоха лідерів” у торговельно-розважальному центрі ”Екватор” у Черкасах. У руках тримає улюблену ляльку Леоніда Брежнєва
Житомирський художник Сергій Соловйов на відкритті виставки ляльок-двійників ”Епоха лідерів” у торговельно-розважальному центрі ”Екватор” у Черкасах. У руках тримає улюблену ляльку Леоніда Брежнєва

До 10 березня в торгово-розважальному комплексі "Екватор" у Черкасах триватиме виставка ляльок-двійників політиків "Епохи лідерів". Автор робіт — житомирський художник і лялькар Сергій Соловйов.

— Десять років тому залишився без роботи, — розповідає Соловйов. — Дружина привезла з Угорщини декілька ляльок ручної роботи — домових, відьом, інших фольклорних персонажів. Каже, може, й ти щось подібне зробиш. Спробував — вийшло. Якось продавав своїх відьом у Києві, й покупець запитав, чи зможу зробити портретну ляльку. Так створив перші дві ляльки — Леніна і Сталіна, що сидять на лавці й читають газету "Іскра".

Згадує, як ліпив ляльку Папи Римського Іоанна Павла ІІ.

— Довго не вдавалося її виліпити. А коли нарешті зробив, дізнався, що того дня в нього був день народження. Довго возився і з лялькою Володимира Путіна. А як закінчив, Путіна вдруге обрали президентом Росії. Гітлера не планував робити. А потім придумав, що поставлю його на коліна з пістолетом у руках і каністрою під боком. Зробив за тиждень, але з невідомих причин у мене двічі піднімалася температура.

Хрущов тримає качан кукурудзи і черевик

Брежнєва лялькар зробив із піднятою рукою, із нагородами на грудях. Хрущов тримає в одній руці качан кукурудзи, в іншій — черевик. Із порваного носка виглядає палець. Поряд із Леніним стоїть мішок із зерном, половина якого пофарбована в червоний колір. Біля ніг Сталіна — колючий дріт.

Соловйову замовляють портретні ляльки не лише відомих людей.

— Просять як корпоративний дарунок директорові фірми. Одного разу трапився курйоз. Жінка з Києва замовила ляльку свого чоловіка. Я привіз і дзвоню: "Вы заказывали своего мужа? Я его сделал". Питає, що маю на увазі. А я без зайвої думки кажу: "Я имею ввиду, что он уже готов". "Боже мой, как это готов?", — перепитує. Тоді до мене доходить. Запитую номер телефона. Вибачився, кажу, я не кілер, а художник, роблю портрети. Вона зраділа й поклала трубку.

Для роботи Соловйов використовує глину, дріт і поролон. Висота однієї ляльки в середньому 30 см. Важить до 300 г. Вартість однієї роботи автор оцінює в кілька сот гривень.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Соловйов робить ляльки-двійники політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі