четвер, 28 травня 2009 20:41

Селяни відмовляються здавати молоко

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Віра Яременко з Крупського Золотоніського району проціджує молоко в літній кухні. Жінка каже, що краще виливатиме молоко свиням, ніж здаватиме по низькій ціні
Віра Яременко з Крупського Золотоніського району проціджує молоко в літній кухні. Жінка каже, що краще виливатиме молоко свиням, ніж здаватиме по низькій ціні

Жителі сіл Зорівка, Чернещина, Кривоносівка, Лукашівка, Хрущівка, Крупське та Синьооківка Золотоніського району відмовляються здавати молоко заготівельникам. Їх не влаштовують ціни — трохи більше, ніж 1 грн за літр. Якщо підприємці не підвищать ціни, здавачі обіцяють перекрити дороги й не пустити молоковози до сіл.

— Літра води в магазині — три гривні, а вони в нас молоко по гривні беруть. Мені щоб хлібину купить, треба три літри молока здати. Краще я його свиням даватиму чи виливатиму, а по такій ціні не здам, — обурюється 52-річна Віра Яременко з Крупського.

За останні два роки череда в селі зменшилася зі 115 до 30 корів. Люди здають тварин на м"ясокомбінати, бо тримати їх не вигідно.

— У нас кругом степ, все оборано. Ні трави вкосити, ні випасати худобу. Усе вирощуємо або купуємо. Я за відро молока якраз відро дерті куплю, це корові на день. А город виорать, а посівний матеріал купить? Собі у збиток працюємо, — додає жінка. — У мене раніше було чотири корови, а зараз одна, та й та скоро хвостом махне.

— Це сльози наші, а не молоко. Попробуй ту корову держать. Зранку вставай доїти.  Узимку, може, коли хочеться й раніше в хату зайти, а мусиш чекати дев"ятої вечора, щоб її подоїти. Або виходиш із теплої хати, вдіваєш те все брудне і йдеш доїти. А прогодувати попробуй, — каже її односельчанка Ганна Соколенко, 55 років.

У Крупському та сусідніх селах молоко купують заготівельники із Золотоноші, Чорнобаю, Ірклієва, Городища. Узимку молоко приймали по 1,4–1,5 грн. Проте з березня ціна впала до 1,1 грн. Селяни обурювалися, але здавали. Коли ж пішли чутки, що ціна незабаром опуститься до гривні або й нижче, збунтувалися.

Наприкінці квітня два дні не здавали заготівельникам молоко. Молоковози їздили по селах, сигналили, проте молока ніхто не виніс. Поїхали порожні.

— Після цього нам за 10 днів заплатили за молоко по гривні сорок за літру, — розповідає Лукашівський сільський голова 45-річний Ілля Дробот. — Потім повернулися до старої ціни, а деякі заготівельники за травень ще взагалі не розрахувалися. У багатьох селах нині немає роботи і люди виживають за рахунок молока. Тому бажання монополістів отримати якнайбільшу вигоду нас не влаштовує.

— Весна для селян — чи не найважчий період. Бо нового врожаю ще немає, а осінніх запасів — уже немає. А от переробники на це не реагують — знижують ціну. Хоча в магазинах молокопродукти в ціні не втрачають, — додає сільський голова Зорівки Юрій Гунько, 39 років.

Селяни підозрюють, що заготівельники змовилися. Адже в сусідньому Чорнобаївському районі молоко приймають дорожче — по 1,2 грн.

— Це Золотоніський маслосирзавод ціни диктує, бо це їхня територія. Мені жіночка казала, яка приймає молоко для "Імперіал-Плюс" із Чорнобаю, що вони б платили й більше, та Золотоноша не дозволяє, бо це їхня територія, — скаржиться Віра Яременко.

Страйкарі пропонують селянам з інших сіл приєднатися до них.

— Ми закуповуємо молоко по тій ціні, яка дозволяє нам покрити затрати на виробництво, — пояснює директор відділу сировини Золотоніського маслоробного комбінату Віктор Іванов. — Якщо когось не влаштовує ціна, нехай не здає молоко. Ми за добу переробляємо 380 тонн молока і тільки 18 з них закуповуємо у людей в Золотоніському районі. Чомусь люди у нас вважають, що ми працюємо, щоб дати їм прибуток. Насправді ж це люди тримають корів, щоб ми працювали.

Зараз ви читаєте новину «Селяни відмовляються здавати молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі