четвер, 17 липня 2008 16:51

Село покропили пестицидами

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Житель села Козарівка Канівського району Іван Слюсаренко на подвір’ї свого сина Івана показує абрикос, у якого обсипалося листя верхнього гілля. Його покропили пестицидами ”Реглон Супер” із вертольота агрофірми ”Заповіт Шевченка”
Житель села Козарівка Канівського району Іван Слюсаренко на подвір’ї свого сина Івана показує абрикос, у якого обсипалося листя верхнього гілля. Його покропили пестицидами ”Реглон Супер” із вертольота агрофірми ”Заповіт Шевченка”

Вертоліт агрофірми "Заповіт Шевченка" через несправне обладнання покропив пестицидами село Козарівка Канівського району Черкащини. Після цього на деревах пожовкло й осипалося листя, висохла та почорніла городина. Люди скаржаться на нудоту й головний біль.

При в"їзді до Козарівки відчувається своєрідний запах. Обабіч поля пожовкли ріпак і каштани. На деревах на центральній вул. Миру осипалося листя. Там під кроплення потрапило близько двох десятків дворів.

У п"ятницю о 10-й ранку приблизно 20 селян зібралися біля сільради. Вони чекають керівника агрофірми, яка покропила їхні городи. Люди налаштовані войовниче.

— Я вже тиждень нічого з городу не їм. Хіба я на те в селі живу, щоб на базарі продукти куплять? — скаржиться 53-річний Михайло Мардоян. — Скільки труда та грошей у город уклали, а тепер усе осипається.

Чоловік розповідає, що 6 липня зранку гелікоптер кропив поле з ріпаком, розташоване за 50 м від села. Покропивши посіви, він розвернувся над селом, не закривши запірного механізму. Пестициди полилися людям на подвір"я й городи. Вітром отруту рознесло по всьому селу аж до сільради.

— Годин у п"ять вечора біжить моя сусідка та плаче. Я подумала, може, в людини яке горе. А вона мене питає: ти на городі була? Піди подивися, що там робиться, — розповідає жителька вул. Миру 36-річна Неля Михальчук. — Буквально за час усе посохло.

Селяни розповідають, що найпершою пожовкла кукурудза. Потім почали сохнути й чорніти кабачки, буряки та картопля. Нині вся городина вкрита цятками. З абрикосів і шовковиць осипалося листя.

— У багатьох почала голова боліть, мене два дні сушило, й язик у роті терпнув. А в горлі й досі дере, ви ж чуєте, який запах стоїть, — бідкається жінка.

У селі кажуть, що гелікоптер сільгосппідприємства "Заповіт Шевченка" з сусіднього села Беркозівка кропить село з осені. Спочатку він покропив городи селітрою.

— Поки селітрою чи препаратом від жука бризкали, ми ще мовчали, воно нам не шкодить. А от яд, од якого все посохло, нам не нужний, — каже мешканець села 72-річний Іван Слюсаренко. — Я вже й бджіл своїх боюся випускать, щоб не подохли.

Цього разу вертоліт побризкав поле, село і городи пестицидом "Реглон". Цей препарат висушує на рослині зелень, завдяки чому пришвидшується визрівання плоду, легше збирати врожай.

Наступного дня після пригоди до села приїхала комісія в складі директора "Заповіту Шевченка", хіміка агрофірми, агронома та представника станції захисту рослин. Останній заборонив селянам їсти городину. Директор пообіцяв виплатити компенсацію. Протягом тижня він разом із обліковцем та агрономом заміряв городи. Тепер разом із бухгалтерами робить опис врожаю і вираховує суму виплат. Городину оцінюють по теперішніх ринкових цінах. Помідори по 7 грн за кг, огірки — по 4, часник — по 11, картоплю — по 5, моркву — по 6 за кг.

— Є люди, які дійсно постраждали, а є такі, які під шумок і собі нажитися хочуть. Кажуть, що з 18 соток городу збирають 5 тонн картоплі, — каже директор Володимир Братанич.

Чоловік сам об"їздив кожен город і оцінив ступінь ураженості врожаю. Зазначає, постраждало лише півтора десятка городів. Із решти овочі можна споживати. Показує мені інструкцію до використання препарату "Реглон Супер", де написано, що ним можна бризкати соняшник, горох, моркву, капусту, картоплю й буряк. В інструкції вказано, що через 4 дні після кроплення рослини можна використовувати для годування худоби.

— Якщо можна тваринам їсти, то й з людьми нічого не станеться, — каже Братанич. — Кому виплатимо стовідсоткову компенсацію, в кого зіпсований урожай заберемо собі й самі будемо їсти. Але хай ніхто не думає, що він зараз отримає гроші, а восени ще й урожай збере.

Компенсацію обіцяють виплачувати вже цього тижня.

— А моральну шкоду хто нам компенсує? У мене син каже, що йому й на город не хочеться йти, а невістка цілий тиждень плаче, — жаліється Іван Слюсаренко.

Вертоліт К-26 найняла агрофірма для кроплення посівів

У Канівській районній санепідемстанції кажуть, що препарат "Реглон Супер" не накопичується в сільгосппродукції.
— Покроплену ним городину можна їсти через 10–20 днів, — стверджує головлікар санстанції 51-річний Анатолій Плаха. — Рослини відійдуть і дадуть урожай.
Головного агронома сільгосппідприємства санстанція оштрафувала на 306 грн.
— Поле ріпаку розташоване близько від городів, тож його треба було кропити наземним транспортом. Могли хоча б дочекатися відповідної погоди. У ті дні по всій Україні передавали вітер, — додає Плаха.
Мінімальний штраф за таке порушення — 102 грн, максимальний — 425.

Зараз ви читаєте новину «Село покропили пестицидами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі