четвер, 24 лютого 2011 18:30

"По допомогу часто приходять ті самі люди"

Автор: фото:Віталій ІВАНЧЕНКО
  У приймальні депутата Черкаської  міськради Анатолія Бурківського відвідувачів  приймає його помічник Володимир Цибань. Черкаска Марія Компанієнко прийшла просити  грошей на лікування
У приймальні депутата Черкаської міськради Анатолія Бурківського відвідувачів приймає його помічник Володимир Цибань. Черкаска Марія Компанієнко прийшла просити грошей на лікування

Із лютого депутати міськради відкрили приймальні і почали зустрічатися з жителями міста. На кожному з 30 округів працюють по двоє народних обранців.

У понеділок намагаємося зустрітися з кількома депутатами. Об 11.00 йдемо до "регіонала" Анатолія Бурківського, 58 років. Він приймає кожного другого понеділка. Бурківський — директор підприємства "Фотоприлад". Біля прохідної виділив кімнату для прийомів.

— Анатолія Олександровича сьогодні не буде, але я всі прохання йому передам, — каже 25-річний Володимир Цибань, помічник депутата.

— Синочку, обізательно передай мою заяву новому предсідателю горісполкома. Я рік назад передавала депутату справку від лікаря й заяву про надобность грошей. І все без толку. Мені сказали, шо тепер самий главний Тулуб, то він поможе, — звертається черкаска 79-річна Марія Компанієнко.

Помічник пояснює їй, хто мер Черкас, а хто губернатор.

— Ну вам видніше, кому передавать. Но дуже прошу 330 гривень. Врач мені сказав, що треба вставлять у живіт трубочку, тоді ще поживу. Саме скільки вона стоїть. Я всю пенсію на лікарства тратю, а на ту трубочку ніяк назбирать не можу.

Друга відвідувачка Валентина Павленко, 46 років, теж просить гроші на ліки:

— Удвох із чоловіком живемо. Я — інвалід, не роблю з 1999-го. А чоловік Олександр оформляється на групу, бо покалічився, як робив у лісі. Мені на щитовидку срочно треба 350 гривень. Як ви думаєте, така сума не буде затруднітєльною?

Цибань говорить, що депутат розгляне заяви, записує домашні телефони, адреси жінок.

— Передзвонимо вам додому, повідомимо про результат.

Після обіду йдемо до 48-річного Олега Стадника від Партії вільних демократів. Він начальник управління охорони здоров'я міськвиконкому. Приймає у своєму кабінеті в готелі "Черкаси" щопонеділка з 15.00 до 18.00. Розповідає, що по допомогу часто приходять ті самі:

— Надавати матеріальну допомогу одній людині можна не частіше як раз на рік. От деякі стабільно раз на рік і приходять. Я їх упізнаю, пам'ятаю, з якою хворобою. Один чоловік прийшов був з довідкою про необхідність операції на очах. Дали гроші. За рік приходить знову. Каже, що тоді щось не получилося. Ну, видали вдруге гроші. І що ви думаєте, цьогоріч знову із тією самою проблемою прийшов. Особисто тепер проконтролюю, щоб таки прооперували чоловіка. Багато скарг на лікарів. Нещодавно поскаржилися на лікаря станції швидкої допомоги. Створив комісію, перевірили. Факт недобросовісної роботи підтвердився.

Голова фракції БЮТ у міськраді, керуюча справами Придніпровського райвиконкому 40-річна Наталія Коваленко по телефону каже, що сьогодні не прийматиме громадян. Тому що у неї засідання райвиконкому. За графіком її приймальні години — щодня з 14.00 до 17.00.

Розповідає, що має кілька колективних звернень медиків, зокрема з міської лікарні №2, стоматологічних №1 і 2, проти реформування закладів.

Не потрапляємо на прийом і до соціаліста Олександра Радуцького. Він лежить у лікарні.

Дають 10 тисяч гривень на рік

У Черкаській міськраді є 60 народних обранців.

— Депутат може надавати два види допомоги, — пояснює 48-річний Віктор Горкун, секретар міськради. — По-перше, захищати права виборців. Наприклад, комунальники не виконують зобов'язань чи правоохоронці не реагують на звернення. У народного обранця є право на депутатський запит, позачерговий прийом у чиновників різних рангів. Крім того, проблеми виборців він може винести на розгляд сесії. Також у бюджеті на цей рік для кожного депутата передбачили більше як 10 тисяч гривень на матеріальну допомогу. У межах цієї суми протягом року він надає людям допомогу. Взагалі може дуже багато. Я опікуюся дитсадком №72. Нещодавно домовився зі спонсорами, щоб подарували меблі, посуд, лінолеум.

Зараз ви читаєте новину «"По допомогу часто приходять ті самі люди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі