четвер, 19 листопада 2009 17:47

Пляшка кримського вина коштує 3916 гривень

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Продавець — консультант відділу вин магазину ”Делікат” Анна Тернова показує найдорожче вино, яке можна придбати в Черкасах — Мускат Білий  урожаю 1929 року
Продавець — консультант відділу вин магазину ”Делікат” Анна Тернова показує найдорожче вино, яке можна придбати в Черкасах — Мускат Білий урожаю 1929 року

"Газета по-українськи" визначила п"ятірку найдорожчих вин, які можна придбати у Черкасах.

Чотири напої виготовлені на кримському заводі "Масандра".

Мускат Білий, 1929 року. Коштує 3916 грн.

Лікерне біле вино. Містить 10% алкоголю, 25% цукру. За каталогом його смак характеризують як м"який, із тонами зрілих персиків, абрикосів і варення з пелюсток троянд.

Мускат Рожевий, 1937 року. Коштує 3100 грн.

Лікерне рожеве вино. Містить 14% алкоголю, 22% цукру. Має аромат із ніжними відтінками ванілі й троянд. Смак старого витриманого вина добре гармонує з пряними тонами сухого чорносливу, кавових зерен і фруктової карамелі.

Кагор "Аю-Даг", 1939 року. Коштує 2100 грн.

Десертне червоне вино. Містить алкоголю 16%, цукру 22%. Має смак із багатою гамою чорносливу, смородини.

Піно-Грі "Ай-Даніль", 1945 року. Коштує 2100 грн.

Біле лікерне вино. Містить алкоголю 13%, цукру 22%. Має аромат зрілих персиків і меду. Смак: густа карамельно- та лікеро-кавова гама.

Чилійське вино "Санта Ріта". Коштує 945 грн.

Як добряче вип"єш — підвестися не можеш, а соображаєш адекватно

Сухе червоне вино, алкоголь 14%. Має аромат сливи і чорної смородини, присмак ванілі й тютюну.

— Колекційні вина за роки набирають свого аромату. У кожній новій пляшці одне вино може мати різний присмак, — каже 37-річний Юрій Олійник, власник відділу кримських вин "Масандра" в магазині "Делікат". — Чим старіше вино, тим дорожче. От "Мускату Білого" урожаю 1929-го в світі лишилося кілька пляшок. На ціну впливає й оцінка фахівців. Вино Піно-Грі "Ай-Даніль" 1945-го на міжнародних конкурсах отримало найбільше нагород за смакові якості. Є інші вина тих же років, але вони удвічі дешевші. Бо не відзначилися нічим.

Юрій Олійник каже, що чилійські вина після приходу до влади диктатора Августо Піночета стали одними з найпопулярніших у світі. Піночет як поціновувач вин створив сприятливі умови для розвитку виноробства в країні, звільнив цю галузь від податків. На заводах встановили сучасніше обладнання.

— Дорогі вина просто так не п"ють. Спочатку їх потрібно процідити через фільтр, — Олійник обережно бере з полиці пляшку. Показує осад на дні. — Вино смакують, насолоджуючись ароматом. Ще не придбали жодної пляшки з колекційних. Беруть переважно подарункові вина — по 200–300 гривень.

Серед заможних черкащан популярне французьке вино "Шаблі". Пляшка коштує 400–500 грн.

— Смак неперевершений, та ще й п"янкіше за горілку, — запевняє Юрій Олійник. — Але цінність його ще в тому, що як добряче вип"єш — підвестися не можеш, а соображаєш адекватно. "Шаблі" ми продаємо чотири види. Недавно троє зайшли. Попросили дві пляшки. Питаю, якого саме? А вони мені: ми просили "Шаблі". Ну дав того, що найміцніше. Через кілька годин прийшли, ще три пляшки купили.

Найдорожчі вина у райцентрах

Чорнобай — грузинське "Хванчкара" — 149 грн.
Умань — італійське "Антінорі Вілла" — 239 грн.
Тальне — грузинське "Хванчкара" — 179 грн.
Монастирище — грузинське "Кіндзмараулі" — 150 грн.
Катеринопіль — грузинське "Алазанська долина" — 120 грн.

Зараз ви читаєте новину «Пляшка кримського вина коштує 3916 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі