четвер, 17 січня 2008 18:48

Пішоходи одягають на ноги целофанові пакети

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Уманчанка Марія Луба повертається з базару через болото на вулиці Тухачевського. На ногах у жінки целофанові пакети
Уманчанка Марія Луба повертається з базару через болото на вулиці Тухачевського. На ногах у жінки целофанові пакети

"Я не можу з донькою Анею вийти погуляти, бо на вулиці болото й калюжі, — скаржиться жителька вул. Тухачевського в Умані 40-річна Валентина Бондаренко. — Як морози були, то ми гуляли. А зараз по багнюці самому важко йти, що вже про коляску говорити. Так і сиджу з дворічною дитиною днями в хаті".

В Умані поблизу школи N3 незаасфальтовані вулиці Сагайдачного, Кармелюка, 8 Березня, Тухачевського. Років два тому тут проводили газ і телефонну лінію. Дорогу перерили й залишили так.

— "Швидка" часто не може доїхати, а тут більшість мешканців — пенсіонери, — говорить 66-річна Марія Луба. — До нас навіть таксі відмовляється їхати.

Жінка повертається з базару, несе сумку та пакет із продуктами. На ногах целофанові пакети.

— По-іншому й не можна пройти. Бо вимащуся по коліна, — зауважує вона. — Щоб сходити за пляшкою молока чи за кілограмом картоплі, мушу брати три пакети — один для продуктів, два на ноги. А хто зранку на роботу йде, то беруть змінне взуття. На зупинці або в маршрутці перевзуваються.

Під час відлиги чи дощів вода заливає вулиці.

— Навесні плануємо хоч в"їзд на вулицю цеглою викласти. Торік самі потроху щебенем засипали, але все одно краще не стало, — веде далі Луба.

Піднімаємося на вулицю 8 Березня.

— Бачте, хоч перехід із однієї вулиці на іншу зробили. Але це за свої кошти. Скинулися й за 1500 гривень зробили доріжку. Засипали канаву, — пояснює 55-річний Олександр Онофрійчук. Сусіди обрали його старшим на вулиці. — Тепер хоч до маршрутки можна пройти. Я тут живу з 1975 року, відколи збудував будинок. Дорога завжди була проблемною, але зараз і дорогою її назвати не можна. Перед виборами всі кандидати в депутати обіцяли допомогти, та зараз ніхто й не згадає. Ніякої реакції.

Маршрутка ходить лише до вулиці Кармелюка. Через погану дорогу водії відмовляються їхати далі.

— По Сагайдачного маршрутку зняли, коли машини почали застрягати в болоті, — зітхає чоловік.

Окрім зім"ятого знака, на місце зупинки маршрутки нічого не вказує.

— Хоч би лавочку встановили і асфальт проклали, — обурюється Олександр Онофрійчук. — Маршрутка розвертається по болоті. Водіям доводиться щовечора машини мити зовні і всередині. Знаю, бо сам працював на цьому маршруті.

— А по весні машини навіть до Кармелюка не можуть доїхати. Лише до третьої школи. Далі люди мусять іти пішки, — додає 42-річний Юрій Бондар.

Заступник міського голови Володимир Віблий, 56 років, каже, що цього року на міські дороги виділено 1,3 млн грн.

— Прокласти кілометр дороги коштує мільйон. А в місті потребують ремонту близько 100 кілометрів доріг. Доки плануємо зробити частину вулиці Кармелюка. На це виділили 29 тисяч гривень. А за гроші підприємців установимо зупинку та лавки. Щодо Тухачевського, Сагайдачного і 8 Березня, то все залежатиме від фінансування.

Зараз ви читаєте новину «Пішоходи одягають на ноги целофанові пакети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі