четвер, 15 травня 2008 14:36

Підприємець Володимир Мовчан звів собор у Тальному

Автор: фото: Юрій Стригун
  У Тальному біля новозбудованого найбільшого храму західної Черкащини — Петропавлівського собору — глава Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет освячує тальнівчан і гостей
У Тальному біля новозбудованого найбільшого храму західної Черкащини — Петропавлівського собору — глава Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет освячує тальнівчан і гостей

Кілька тисяч жителів Тального вітали в середу патріарха Філарета, главу Української православної церкви Київського патріархату. Він освячував дзвони та хрести найбільшого храму західної Черкащини — Петропавлівського собору.

Зранку рух центром міста перекрили. Біля собору на масивному столі лежать 7 позолочених хрестів. Далі на землі — 11 дзвонів. Їх відлили у Воронежі. Найбільший важить 2 т, найменший — 10 кг.

Патріарх приїздить на "мерседесі" з номером 777. Його зустрічають єпископи Черкаський, Одеський, Тернопільський, Полтавський та близько 30 священиків.  Поруч із патріархом на килим із вишитим золотим орлом стають губернатор Олександр Черевко, 49 років, та спонсор будівництва бізнесмен із села Криві Коліна Тальнівського району 57-річний Володимир Мовчан.

Два молоді служителі одягають на патріарха синю мантію з біло-червоною вставкою. Вітер роздуває поділ одягу. Філарет читає молитву. Просить, щоб голос цих дзвонів припиняв "бурі, вітри, град, стихії". Час од часу священики йому підспівують. Хвилин через 15 владика окроплює дзвони та хрести. Потім мирян.

Першим виступає губернатор. Називає Петропавлівський собор ще однією цеглиною у будівлі єдиної української церкви. Коли виступає Володимир Мовчан, розмови на площі стихають. Він припускає, що зробив корисну справу, оскільки на освячення храму Київського патріархату прийшла значна кількість людей. Робить наголос на слові "київського". Владика Філарет вручає підприємцеві церковний орден святого Володимира.

Патріарха запитують про об"єднання православних церков.

— Президент Ющенко зустрічався в Константинополі з Вселенським Патріархом та в Москві з патріархом Алексієм. І якщо перший підтримує нас, то Москва навпаки — всіляко гальмує, — каже Філарет.

Перед дзвонами народний хор "Ордана" виконує "Пісню про Тальне" та "Молись, велика націє, молись" місцевого автора Івана Нерубайського.

Будівельники чіпляють трос крана до найбільшого купола. Однак сильний вітер розгойдує його. Після кількох спроб вирішують почати зі дзвонів. За годину всі 11 були на соборі. Куполи піднімають увечері, коли стихає вітер.

Зараз ви читаєте новину «Підприємець Володимир Мовчан звів собор у Тальному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі