четвер, 27 січня 2011 18:35

Пенсіонерів навчають безкоштовно

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Богдан Вишневий (присів біля комп’ютера) розказує, як вмикається комп’ютер і що міститься на його робочому столі, пенсіонерам, які прийшли на безкоштовні  курси
Богдан Вишневий (присів біля комп’ютера) розказує, як вмикається комп’ютер і що міститься на його робочому столі, пенсіонерам, які прийшли на безкоштовні курси

Із 24 січня в Черкасах почали працювати безкоштовні комп'ютерні курси для пенсіонерів.

Заняття проходять у будинку №227 по вул. Благовісній у понеділок і середу з 17.00 до 19.00. У понеділок за 20 хв. до початку 58-річна Марія Іванівна шукає потрібний кабінет. Живе у Південно-західному районі.

— Я 40 років пропрацювала. А тепер не можу дома сидіти, криша їде, — ніяковіє. — Тому зараз у пошуках роботи. Хочу навчитися працювати на комп'ютері. Хоча б електронну пошту відправляти. Зі скайпом я трохи знайома. Друкувала на машинці, то вмію і текст набирати. Дома є комп'ютер.

До Марії Іванівни підходить 58-річна Людмила Гурінович.

— Ви не на курси? — питає. — А мені знайома сказала, що чула про безкоштовні курси для таких, як ми. От я й приїхала. Я кілька кнопок можу натиснути. А це така можливість навчитися більше.

За 5 хв. до початку відчиняють кабінет. Ліворуч на трьох столах стоять комп'ютери. Посередині овальний стіл. За нього сідають восьмеро жінок і 69-річний Вадим Клименко з Червоної Слободи, що в Черкаському районі:

— Я людина технічно грамотна. Купив собі комп'ютер. Мені потрібно навчитися копіювати, друкувати. Освоїти інтернет і електронну пошту, — каже Вадим Данилович.

Пенсіонери викладають із сумок зошити, блокноти, ручки.

— Запишіть, будь ласка, ваші прізвища, — передає присутнім аркуш паперу викладач курсів 19-річний Богдан Вишневий.

Перший день навчання розпочинається з теорії. Викладач показує, де монітор, а де процесор. Розповідає про функції миші та клавіатури.

— Права кнопка мишки відкриває на моніторі вікна, а решту роботи виконує ліва, — Богдан вмикає машину і присідає, щоб усім було видно. — Це монітор. На ньому зазвичай розташовані папки "Мій комп'ютер", "Мої документи".

— А як відкрити вікно? Як пошту? Бо мені присилають листи, а я не знаю, як їх відкрити. Як перейти з російської на українську? — цікавиться сива відвідувачка.

— А де знаходяться диски? — питає інша.

— Зачекайте, не все ж зразу, — всміхається Богдан.

Заняття триває 2 год.

— Удома спробую відкрити документ, надрукувати і зберегти, — говорить опісля Вадим Клименко.

Організатором курсів є керівник міської організації Народної партії Олександр Соколовський. Він має комп'ютерну фірму "Сокіл".

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерів навчають безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі