Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2009 17:18

Паяльна лампа вибухнула в руках дітей

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Хірург Черкаського обласного опікового центру Володимир Красюк оглядає Валентина Самохвала з Кединої Гори Золотоніського району
Хірург Черкаського обласного опікового центру Володимир Красюк оглядає Валентина Самохвала з Кединої Гори Золотоніського району

Лікарі Черкаського обласного опікового центру рятують братів Самохвалових — 8-річного Ярослава і Валентина, 9 років, із села Кедина Гора Золотоніського району. Із сусідом 10-річним Костянтином Гаєм вони варили макарони за допомогою паяльної лампи. Прилад вибухнув. Усі троє отримали сильні опіки.

Трагедія сталася 11 вересня в квартирі Самохвалових.

— Коли приїхав до них додому, то сам шокований був. Із дітей шкіра облазила, наче вода стікала, — розповідає Сергій Сало, сільський голова Коробівської сільради, до якої належить  Кедина Гора. — На крики хлопчиків збіглися сусіди. Рятували їх від опіків — хто чим міг і як міг.

Мати хлопчиків 38-річна Оксана Самохвалова переїхала до Кединої Гори з Черкас. Дітей виховує сама, ніде не працює. У селі кажуть, жінка зловживає спиртним. Рік тому в її квартирі через борги відрізали електрику. Їжу не вперше готували за допомогою паяльної лампи. Цього разу вона вибухнула, дітей обдало вогнем. Найбільше постраждав Ярослав. Коли сталася трагедія, Оксана спала в іншій кімнаті.

Дітей спочатку відвезли в лікарню до Золотоноші. З обласного опікового центру викликали хірурга Володимира Красюка.

— У Черкаси їх перевезли опівночі, — каже Володимир Якович. — В Ярослава був украй тяжкий опіковий шок. Його старший брат і сусідський хлопець менше постраждали. У першого 11 відсотків опіків тіла, а в сусіда 5 відсотків. На Ярославові загорівся одяг. Обпечені ноги, руки, сідниці, обличчя, тулуб. Усіх трьох прооперували, видалили мертву шкіру. Пересадили спеціально оброблену свинячу шкіру. Костю Гая виписали вже. Старший брат Валентин одужує. Ярославу видалили близько 50 відсотків шкіри. Лікуємо за рахунок лікарні та зібраних у школі та селі грошей.

Рік тому в її квартирі через борги відрізали електрику

За словами завідувача опіковим центром Володимира Цапенка, люди на лікування братів Самохвалових приносять гроші, здають кров. Із Золотоноші привезли 2,5 л крові, із Черкаської станції переливання — 1,5 л.

— Трагедії з дітьми найчастіше трапляються через недогляд батьків. Зараз лежить 3-річний хлопчик зі Шполи. Мати знімала з плити відро з гарячою водою і облила випадково дитину. Інший приклад — восьмимісячна дитина повзала по підлозі й вилила на себе гарячий чай, — додає Володимир Іванович.

Жителі Коробівської сільради на лікування Ярослава та Валентина зібрали 29 тис. грн. Уже витратили 19 тис. грн.

Усі, хто мають змогу допомогти в придбанні ліків, можуть звертатися до реанімаційного відділення Першої міської лікарні за номером (0472) 45 28 69. Також можна телефонувати в Коробівську сільську раду: (04737) 9 01 31 (мобільний 8 (067) 296 47 25) або в школу: 9 02 85.

Реквізити для перерахування коштів:

Р/р 35426004002217 МФО 854018 ГУДКУ в Черкаській області

Код 02004947

Перша міська лікарня (для Самохвалових Ярослава та Валентина).

Зараз ви читаєте новину «Паяльна лампа вибухнула в руках дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути