четвер, 22 листопада 2007 18:52

Ользі Восковській черкаський хірург видалив із серця тромби

  Хірург Гатас Різк на 1,5 години зупинив пацієнтці серце
Хірург Гатас Різк на 1,5 години зупинив пацієнтці серце

"За такі операції ніхто не береться, — каже завідувач кардіохірургічного відділення Черкаського обласного кардіоцентру Гатас Різк. Минулого місяця він видалив тромби з серця та легенів 50-річної черкащанки Ольги Восковської. — Якщо хвороба запущена, тромб настільки приростає до тканин, що їх дуже легко зачепити. В цьому випадку так і було. Шанси вижити під час операції були 50 на 50. Але без операції вона померла б".

Причиною утворення тромбів у судинах Ольги Восковської стало вживання ліків, що згущають кров. Ними вона лікувала гінекологічну хворобу.

— З потоком крові тромби потрапили в серце, звідти в легені, — говорить кардіохірург. — Закупорили легеневу артерію. Насичення киснем організму відбувалося лише на 40 відсотків. Хвороба дуже задавнена. Тромби побіліли, ніякими препаратами їх не можна було розрідити.

В Ольги Восковської почалася задишка. В поліклініці їй прописали серцеві краплі.

— Мені гіршало. Я не могла дихати, не спала вночі. Ніхто не міг зрозуміти, чому, — розповідає російською по телефону Ольга Восковська, яка працює оператором у товаристві "Черкаситара". Вона не погодилася на зустріч. Каже, не хоче, щоб потім знайомі про це читали та співчували по телефону. — Поклали мене в обласну пульмонологію. Потім до діагностичного центру. Три тижні визначали діагноз. Потім зібралися направляти до Києва. А тоді порадили до Гатаса Різка звернутися.

Лікар переконав жінку в необхідності хірургічного втручання. До цього в Україні зробили лише одну подібну операцію — в Києві.

— Знала, що можу не вижити, але не могла терпіти. Хотіла, щоб швидше та операція була. Думала, як би до неї дожити, — пригадує Восковська.

Я не могла дихати, не спала вночі

Операція тривала 6 год. Восковській на 1,5 год. зупинили серце. Підключили обладнання, що підтримує кровообіг.

— Мені казали, що видалили з півмайонезної баночки тромбів, — говорить вона.

Після операції Ольга була в лікарні два тижні. Нині вдома. Приймає ліки, що розріджують кров. Хотіла поїхати до санаторію "Україна", але безкоштовної путівки не дали.

Гатас Різк каже, що така операція в Черкасах коштує 5–6 тис. грн. У Києві ж у 4 рази дорожче.

Щороку в області від серцево-судинних хвороб помирає 16,5 тис. людей. "Сердечники" складають 70% усіх померлих від хвороб. Третина випадків інвалідності настає саме в результаті недуг системи кровообігу.

— У всьому світі найбільше хвороб припадає на серцево-судинну систему, — коментує головлікарка Черкаського кардіологічного центру 54-річна Світлана Журба. — У розвинених країнах більше можливостей успішного лікування. Там використовують дороге обладнання й ліки.

Більшість пацієнтів кардіологічного відділення — люди похилого віку. Але є й молоді.

— Днями до нас потрапив 32-річний чоловік із ішемічною хворобою серця. Це рідкість. Але захворювання залежить від спадковості. У пацієнта батько помер у 40 років від проблем із серцем, — розповідає обласний кардіолог.

Журба каже, що серед молодих людей більше хворіють чоловіки. Бо  жінок до 55–60 років захищають статеві гормони.

До серцево-судинних хвороб можуть призвести стреси, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя.

— Людина, яка живе в постійному стресі, має спазм судин, — пояснює Світлана Журба. — З часом це призводить до гіпертонії, інфаркту. Не можна вживати багато солі, кави, жирної їжі. Це призводить до відкладання холестеринових бляшок у судинах. Якщо людина має сидячу роботу, треба щодня годину прогулюватися. Після 40 років усім необхідно зробити кардіограму й здати аналіз крові на холестерин.

Кардіологічний центр працює в Черкасах із 2004 року. За цей час тут провели 856 операцій, з них 314 — на відкритому серці. Щодня лікарі вилітають санавіацією в райцентри на операції.

— До нас направляють хворих навіть із сусідніх областей, — говорить Журба. — Не вистачає приміщень. Лише в кінці року мають закінчити реконструкцію старого 2-поверхового корпусу, що увійде до складу центру.

Зараз ви читаєте новину «Ользі Восковській черкаський хірург видалив із серця тромби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі