четвер, 30 жовтня 2008 20:01

Олена Копицина купила продуктів на півтори тисячі

Олена Копицина купила продуктів на півтори тисячі

58-річна Алевтина Матяш із села Ладижинка Уманського району тримала 5 тис. грн на картковому рахунку у "Правексбанку". Кошти їй щомісяця пересилає син із Іспанії.

— Коли подивилася по телевізору, що твориться, хтіла гроші забрати зразу. Так хвороба не дала, — хитає головою. — Поїхала до Умані за тиждень. Із банкомату зняла тільки тисячу гривень. Більше зняти було неможливо. Їздила ще й на другий день, й на третій. Так всі гроші й зняла, правда, довелося вистоювати в черзі.

Гроші Алевтина Матяш обміняла на долари. Чула, що перед Новим роком долар коштуватиме 7 грн.

44-річний Андрій Матвієнко з Умані рік тому брав кредит у "ВТБ банку". На 5 тис. грн купив меблі у квартиру. Кредит вирішили виплачувати три роки, аби не надто било по кишені.

— У мене була зарплатна карточка "ВТБ банку". Із неї щомісяця трохи відкладав на депозит. Коли депозити заморозили, домовився з банком за рахунок депозиту погасити кредит. Кредитний комітет дав згоду. На депозиті була тисяча гривень. Банк зарахував її в рахунок кредиту. Нині винен ще 2 тисячі.

Тиждень тому в Марії Могилюк, 34 роки, із міста Христинівка померла мати. На основі свідоцтва про смерть жінка отримала депозит на 4 тис. грн у банку "Фінанси і кредит".

— Взяла свідоцтво про смерть і пішла до управляючого банку. Кажу: немає на що похорон зробити, у позички влізла. Я рік відкладала мамину пенсію на рахунок. Він питає — похоронні отримували? Я йому зразу й назвала — скільки за труну довелося заплатити, у скільки обід мені обійшовся, транспорт. Депозит віддали.

Маньківчанка Ольга Лисицька, 37 років, працювала в Умані на підприємстві "Уманьавтодор". Нині підприємство закривають.

За тиждень лишилася роботи й заощаджень

— Робота є, а з Києва прийшла депеша — що все, діло з кінцями. Нас виганяють на біржу, а техніку будуть нібито розпродувати.

Ольга має депозит в "Промінвестбанку" на 7 тис. грн. Днями разом з іншими вкладниками ходила до установи мітингувати:

— Але то все до лампочки — треба в суд іти. Може, хоч щось вдасться повернути.

Ольга каже, що так скрутно ще не було — за тиждень лишилася роботи й заощаджень.

Уманський юрист Андрій Матвійчук радить у випадку проблем із банком звертатися до юриста. Не банківського, а незалежного — незацікавленого у справі.

— Банківські юристи багато чого можуть розказати. Але все воно буде вигідно лише банку. Не треба боятися подавати до суду. Для цього необхідно мати на руках договір та уважно вчитатися в нього. Там мають бути пункти на кшталт: банк зобов"язується повернути. На основі цього і звертатися до суду. Я взагалі не розумію — вкладник доручив банку власні кошти, а тепер ще й має надати вагому причину, аби їх повернути. Треба ставити банки на місце. Ніхто не зобов"язаний нічого надавати, аби повернути власні кошти.

74-річна Олена Копицина із села Руська Поляна, поблизу Черкас, банкам ніколи не довіряла.

— Заманюють процентами. Кажуть — гроші замість того, щоб лежати, мають працювати. А насправді? Хто з тих вкладників, кого обманули нині, згадав, як поступили з совєтськими грішми? Ніхто. А як банк "Україна" лопнув? То чого зараз скаржитися? Самі гналися за великими процентами — от і майте.

Копицина тримає гроші вдома. Зізнається, що частину пенсії відкладала в алюмінієву каструльку. У підлозі виламала дощечку — там і зберігала її. Зверху на підлогу клала три доріжки.

— Зараз там вже нічо немає, — пояснює. — Було 3 тисячі. Півтори витратила на лікарства синові. Він у мене в туберкульозному диспансері лежав. На решту купила продуктів на зиму. Де це видано — рис по 12 гривень, гречка по 9, сахар по 5, олія по 12? То я трохи й скупилася до зими. Мало чого там після Нового року ще буде. А воно їсти не просить — хай лежить.

Зараз ви читаєте новину «Олена Копицина купила продуктів на півтори тисячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі