четвер, 09 грудня 2010 17:59

Олександр Єгоров повісився після весілля сестри

Автор: фото: надане Валентиною Бокк
  Олександр Єгоров готувався йти до армії. Хотів справити проводи
Олександр Єгоров готувався йти до армії. Хотів справити проводи

У селі Грушківка Катеринопільського району справили сороковини по 18-річному Олександру Єгорову. Він повісився на яблуні в батьківському дворі.

— Мене не було вдома, — розповідає мати покійного Валентина Бокк, 37 років.— Залишилася у сватів у Шполі, допомагала прибирати після свадьби. Донька вийшла заміж. Коли дзвонить сусідка: "Що ти сказала Сашкові?". Та нічого, кажу. Потім мобілку взяв чоловік і якимось тривожним голосом сказав, щоб я приїжджала.

У сім'ї Олександр був найстаршим і єдиним сином Валентини Геннадіївни від першого шлюбу. Вітчим 38-річний Анатолій Бокк прийшов у їхню родину, коли хлопцеві не було ще й 2 років. У родині, крім нього, троє доньок. Олександр працював у місцевому сільгосппідприємстві. Готувався йти до армії. Хотів справити проводи. Вони майже збігалися з весіллям однієї із сестер.

— Свадьбу справили одну, у сватів. Туди дали гроші, — розповідає мати.— У Сашка були свої зароблені, то купив удітися. Молоді мали дати Сашкові з подарованих 3 тисячі. На них би справили випроважання до армії. Але ми якось із сином договорилися просто накрити його друзям стіл. І він даже согласився.

Валентина показує весільні фото. На них Сашко здебільшого на задньому плані. Насуплений, пригнічений.

— Того дня моя старша донька дала Сашкові 100 гривень, — пригадує Валентина.— Обично син якщо й пив, то небагато. А це наче що зробилося з ним. Увесь день купував то вино, то горілку.

Сп'янівши, хлопець почав шукати мотузку. Ходив по неї до сусідів. Ті не дали.

— Він тоді мене питався: "Де вірьовка? Де вірьовка?" — додає молодша сестра покійного Євгенія, 12 років. — Метався. Знайшов у хліві ту, що тюки в'яжуть. Змотав, поклав у карман. Мотузка виглядала. Сам сидів надворі, вже й стемніло. Я кажу: "Що то в тебе в кармані, таке біле?". Він одмахнувся. Просила, щоб ішов до хати, він не хотів. Каже: "Я ще посидю, покурю".

Яблуню, на якій повісився хлопець, після похорону спиляли.

Самогубців почали ховати на кладовищах

— Раніше кладовище було сугубо церковною сферою, — каже священик 31-річний Павло Найденов. — Вважалося, що грішників не слід впускати на святе місце. Зараз кладовищами в нас опікуються місцеві громади, які власне й дають дозвіл на поховання.

Самогубство вважають важким гріхом.

— Порушується Божа заповідь: "не убий". Убивати не можна ні себе, ні ближнього свого. Однак в убивстві іншої людини грішник ще має час розкаятися, а самогубці такого шансу не мають. Тому переходять у вічність із тяжким гріхом — убивством, фактично, відкидаючи Бога. Попри це, церква інколи розглядає можливість відспівати грішника. Якщо він був психічно хворою людиною і вчинив цей гріх несвідомо або ж існує ймовірність що людину було вбито й при цьому інсценовано самогубство. У таких випадках дозвіл на відспівування може дати єпископ.

Юрій СТРИГУН

Зараз ви читаєте новину «Олександр Єгоров повісився після весілля сестри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі