четвер, 30 жовтня 2008 20:07

Оксана Познякова одягає на ніч синові шапку

Оксана Познякова одягає на ніч синові шапку

Без тепла станом на вівторок у Черкасах залишалося 19 будинків. Із них більшу половину опалює котельня підприємства "Фотоприлад". Будинки розташовані на вул. Корольова та Одеській.

Із гуртожитку N10 на Одеській виходить із відром вагітна 27-річна Антоніна Черненко.

— Тут у всіх будинках холодно. Включають в останню чергу. Гріємося електричними батареями. Добре, що накручені кіловати входять у загальну оплату за житло. Купатися ходимо до знайомих, — каже жінка.

Напроти біля будинку N10/1 сидить кілька чоловіків.

— Оце на вулицю вийшли, тут тепліше. У квартирах 13 градусів. На третьому поверсі з місячною дитиною живуть. Не знаю, як вони там, — говорить 48-річний Олександр Куцеконь. — Ні до кого не додзвонишся. Учора сказали у приймальні міськвиконкому, що по нашому питанню проводять нараду. Наступного дня заявили, що нічого подібного нам не казали.

У будинку живуть переважно пенсіонери та сім"ї з малими дітьми.

— Живемо тут понад 20 років, тільки опалювальний сезон, так і проблема від горісполкому до "Фотоприбора", — обурюється 65-річна Надія Брусник. — У мене подруга живе на вулиці 30 років Перемоги. В її квартирі 28 градусів тепла. А в нас — у половину менше. Понадіваєш на себе всього і ходиш, як пугало, по квартирі. Хоч би вода гаряча була, і то не так би було обідно.

— Нам кажуть тепла нема, бо запломбірували котельню "Фотоприладу". Ми ж платимо "Теплокомуненерго". Дзвонимо, сміються. Говорять: поки перевибори не пройдуть, не дадуть тепла. Так ми ж тут позамерзаємо на оселедців! — переживають  жінки, які вийшли з будинку.

31-річна Оксана Познякова живе на дев"ятому поверсі у чотирикімнатній квартирі з батьками та двома дітьми — 4-річним Артемом і Валентином, 11 років.

— Заходьте, будемо мерзнути, — Оксана Вікторівна веде до кімнати старшого сина. Розповідає, що він має інвалідність. Її спричинило щеплення у 5-місячному віці. — Оце подивіться. Це ж не те, що ми готовилися до вашого приходу.

На ліжку у спальні лежить загорнутий у ковдру хлопчик. На вигляд йому не більше 7 років. Дитина час од часу робить руками некоординовані рухи. Поряд із ліжком стоїть обігрівач і закрита півторавідрова каструля з гарячою водою. Від підлоги тягне холодом.

— У сина порушений кровообіг. Йому постійно потрібне тепло. Обкладаю пляшками з теплою водою, — Оксана бере хлопчика на руки й сідає у крісло. Дитина одягнена в теплу сорочку, колготи й носки. — Синові, не дай Бог, захворіти, відразу піде запалення легенів, він же лежачий. Меншого кладу спати в шапці. У квартирі не лише холодно, а ще й сиро. По вікнах роса тече. У нас бокова квартира, то там, де батько спить, шпалери в плісняві, від сирості поздувалися гармошкою. Нам не лише з запізненням дають тепло, а й весною раніше відключають.

У двері подзвонили. Прийшла сусідка 39-річна Любов Карпович.

— Он у сусідки Ларіси вчора від електричних обігрівачів згоріла проводка. То по стояку півдня були без світла, — спирається на одвірок Любов Миколаївна. — Ми вже на межі того, що будемо перекривати дорогу. Підемо до мера. Бо таке з року в рік. Днями хтось почепив на під"їзді листівку з вибаченням Одарича (міський голова Черкас Сергій Одарич. — "ГПУ"). То це трохи змягчило наше обурення. У мене дитина бухикає. Вигріваю, а воно ж без толку, бо в квартирі холодно. Одяг сирий.

— Низом такий вітер гуляє, що собака проситься під ковдру, — каже Оксана Познякова.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Познякова одягає на ніч синові шапку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі