четвер, 25 листопада 2010 16:38

"Однакові пільги мають і ті, хто був біля самого реактора, і ті, що проживають у забруднених зонах"

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Ірина Кувикліна
Ірина Кувикліна

У Тальному, Монастирищі протестували чорнобильці. Вимагали перерахунку пенсій.

— Проблема в тому, що соціальний захист постраждалих від аварії на ЧАЕС базується на законі від 28 лютого 1991 року, — розповідає 56-річна Ірина Кувикліна, начальник обласного Управління соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. — Там передбачено такі пільги, які держава просто не в змозі оплачувати. Уряд постановами різних років призначив інші розміри пенсій, котрі тепер і отримують чорнобильці. І тут виникає правовий казус, адже закон має вищу юридичну силу. Люди звертаються в суд, і він обов'язково виносить рішення на їхню користь. А платити законне нічим.

Як різняться розміри пенсій за законом і за постановою Кабміну?

— Інвалід першої групи, за законом, має отримувати пенсію в 10-кратному розмірі від мінімальної за віком. Це 7230 гривень. Зараз же таким людям нараховують 1590 гривень 60 копійок. За другу групу закон обіцяє вісім мінімальних пенсій, за третю — шість. Така ж ситуація по виплатах оздоровчих, стипендій, пільгах на проїзд.

Крім пенсій, які пільги забезпечені?

— На ліки цьогоріч із бюджету дали 4 мільйони 326 тисяч гривень, це по 33 гривні на людину. Діти на забруднених територіях харчуються безкоштовно. Чорнобильцям раз на рік компенсують проїзд по Україні в обидва боки. А от міським транспортом — не завжди. Бо гроші йдуть до місцевих бюджетів частинами. Студентам вузів до стипендій доплачують 180 гривень, технікумів — 160, училищ — 130.

Щодо харчування дітей є скарги. Зокрема, в Тальному купують продукти за завищеними цінами.

— Це не в нашій компетенції. Але цікавилася цим питанням. Управління освіти вибірково перевіряло якість харчування в трьох районах — Тальнівському, Маньківському й Катеринопільському. Проблема тут у тім, що тендери виграють фірми, які фактично не мають стосунку до харчування дітей. Просто посередники. Вони й накручують ціни.

Позаочі чорнобильці скаржаться, що багато людей мають пільги ліквідаторів, але не знають, де той Чорнобиль.

— Я не перевіряла законність надання пільг, статусів. Але є досить цікаві моменти. Знаю жінку — інваліда третьої групи по зору. Вона не ліквідатор. Але має діагноз — променева катаракта. Один професор мені сказав, що таку недугу можна отримати, якщо прямо дивитися на радіаційний вибух.

Можливо, слід переглянути кількість пільг, зон?

— Не один рік у Верховній Раді балакають про прийняття нового закону. Думаю, це єдиний вихід. Чула, вже готовий проект. Розглядають можливість скасування четвертої зони радіаційного забруднення. У Черкаській області 103 населені пункти належать до третьої-четвертої зон. Найбільше піддалися радіаційному впливу Лисянський, Звенигородський, Катеринопільський, Тальнівський і Канівський райони.

Що б ви змінили в законі насамперед?

— Розмежувала би ліквідаторів і постраждалих. У нас однакові пільги мають і ті, хто був біля самого реактора, і ті, що проживають у забруднених зонах. Забезпечила б за рахунок держави лікування тяжко хворих ліквідаторів. Чотири роки в бюджеті не передбачено кошти на житло та лікування важкохворих, онкохворих ліквідаторів.

 

25 000

СТІЛЬКИ черкасців брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній. Зараз на обліку в області перебувають 10,5 тис. ліквідаторів. З них 2811 — інваліди. Загалом на Черкащині 130 тис. людей, що постраждали через катастрофу. Зокрема 25 тис. дітей.

У судах області є 1553 позови чорнобильців до держави. Сукупно люди вимагають виплатити понад 7,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Однакові пільги мають і ті, хто був біля самого реактора, і ті, що проживають у забруднених зонах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі