четвер, 04 грудня 2008 17:04

Об"єднання співвласників самі визначають тарифи

Об"єднання співвласників самі визначають тарифи

На Черкащині зареєстровано 153 об"єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Найбільше у Черкасах — понад 60, Смілі — 59, Умані — 27.

— Об"єднання співвласників багатоквартирних будинків вигідні тим, що самі визначають тарифи, — каже 43-річний Володимир Мамалига, голова черкаського осередку спілки власників житла України. — Відкидаються всі непродуктивні витрати, зокрема накладні, які є у звітах ремонтно-експлуатаційних управлінь.

Негативним в ОСББ є те, що тарифи потрібно затверджувати через міськвиконком.

— А там нас заганяють у ті ж самі рамки, що й звичайні будинки. Наприклад, "Черкасиліфт" на початку року виставив вищі тарифи за комерційною договірною ціною, — продовжує Мамалига.

— То створювати ОСББ не вигідно? — цікавлюся.

— Ну якби не вигідно, то не створювали б. Жителі будинків практично самі розпоряджаються своїми грошима, бачать, куди вони йдуть.

Найперше ОСББ у Смілі створили 2000 року мешканці 9-поверхового будинку на вул. 40 років Перемоги, 16. Об"єднання назвали "Добробутом".

— Будинок спочатку належав підприємству "СМРЗ". Пізніше нас передали до житлово-експлуатаційного комітету, — розповідає голова правління 52-річна Людмила Мартиненко. — Ми тоді й вирішили забрати будинок собі, щоб підтримувати порядок. Зараз самі на зборах плануємо, у що вкласти гроші.


За ці роки відремонтували під"їзди, поставили двері з кодовими замками, поміняли на опаленні 110 вентилів на японські. Відремонтували дах, заасфальтували по частинах подвір"я. Облаштували дитячу площадку, розбили клумби. Немає проблем із постачанням води, ніде в нас у підвалі не протікають труби. Там у нас чисто, сухо й стоять вазони.

Більшість мешканців задоволені, що створили об"єднання співвласників.

— Міська влада нашому об"єднанню нічим не допомагає, — зізнається Людмила Іванівна. — Вважають, раз ми взяли цю ношу на свої плечі, то й маємо її нести до кінця.


Мешканці будинку по вул. Хрещатик, 200 створили об"єднання "Хрещатик 200". Аледосі не мають свого рахунку й квартплату та комунальні послуги сплачують комунальним підприємствам на загальних підставах.

— Завтра останній похід до мера, бо досі ходили безрезультатно, — махає рукою голова правління об"єднання 58-річна Варвара Ткаченко. — Коли створювали об"єднання, міська влада обіцяла всіляко сприяти, а тепер бачимо, що то лише слова.

Варвара Ткаченко розповідає, що спонукало мешканців до такого кроку.

— Тут були пішохідні арки. — Показує на замурований кінець будинку. — Підприємство "Єва" почало їх забудовувати. Люди обурювалися, але з"явилася велика вивіска, що тут буде реабілітаційний центр для інвалідів. Ми розуміємо, що ця справа потрібна і серйозна. Якщо в місті більше місця не знайшлося, то так і бути. Згодом це приміщення перепродали й відкрили тут піцерію. Підприємець побачив, що клієнтів багато й забудував іншу арку. Мало того, що залишили наших мешканців без пішохідної доріжки, так їхні клієнти ще й "туалет" у дворі облаштували.

Міська влада має виділити 62 відсотки від вартості капітального ремонту будинку

Через суд добилися, щоб підприємець зробив поряд із дорогою прохід до будинку. Об"єднання вирішили створити, коли попередній мер Анатолій Волошин сказав, що у дворі розмістять кіоски з книгами й туалет.

— Я знала, що, згідно із законом про ОСББ, допоміжними приміщеннями, в тому числі й арками та прибудинковою територією розпоряджаються мешканці будинку. І коли ми уявили, що робитиметься у дворі, зборами прийняли рішення й зареєстрували об"єднання.

Будинок перебуває на балансі ремонтно-експлуатаційного управління N5, щомісяця на його утримання й прибудинкової території мешканці перераховують по 14 тис. грн.

— Ми могли б із цих грошей платити за квартплату, а решту накопичувати. Знаємо, що в РЕУ неефективно використовують наші гроші, — Варвара Ткаченко показує проведений нею аналіз вересневого звіту управління. — Найбільшу увагу привернули відсотки за ремонт внутрішньобудинкових мереж — 29 відсотків від сплачених коштів. А фактично використано 7 відсотків. А з 25 відсотків за поточний ремонт — 5. А де дівається решта грошей?

За законом міська влада має виділити 62% від вартості капітального ремонту будинку, решту суми додає об"єднання.

— Міська рада чогось вирішила дати половину. Пообіцяли 200 тисяч, хоч, згідно зкошторисом Ремонтно-експлутаційного управління, повинно бути більше. Решту грошей ми маємо знайти одночасно, коли вони виділять. Такі гроші нам знайти не реально, доки будинок не на нашому балансі. А нам ще й кажуть, що до кінця року ми повинні здати акт виконаних робіт, — каже Ткаченко.

Попри проблеми, мешканці будинку не жалкують про створення об"єднання співвласників.

— Об"єднання нас здружило. Ми стали, як одна сім"я. А будуть свої кошти, то й будинок триматимемо в порядку, — впевнена Варвара Оксентіївна.

Зараз ви читаєте новину «Об"єднання співвласників самі визначають тарифи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі