четвер, 21 квітня 2011 17:38

Ночують у порожніх хатах

Торік до міліції надійшли 122 повідомлення про зникнення дітей. Усіх знайшли. Від початку 2011-го мають 59 заяв.

— Із благополучних сімей діти зникають ненадовго. Це в основному підлітки. Гуляють десь ночами, батьків не попереджають. Таких ми знаходимо одразу ж. Зазвичай вони ночують десь у друзів або в клубах сидять. Або самі, дізнавшись від друзів, що їх шукає міліція, дзвонять додому. Недавно звернулася до нас жінка, в якої зникла 9-річна дитина. Каже: завжди приходила додому о п'ятій годині, а зараз уже сьома. Ми приїхали, давай обдзвонювати всіх знайомих. На дворі того дня був дощ, вітер, то дитина вирішила пересидіти негоду в знайомих, — розповідає Федір Чикаленко, 32 роки, з обласного відділу кримінальної міліції у справах дітей. — Також був випадок у Жашкові, коли хлопець із нормальної родини попався на крадіжці. Після цього побоявся йти додому. Пішов до родичів у сусідній район.

Про зникнення дитини можна повідомляти одразу ж, щойно виникли підозри. Слід зателефонувати всім знайомим і друзям. Більшість утікачів знаходять упродовж доби.

— Найбільше проблем із тими, які перебувають в інтернатах. Вони звикли до вільного життя, до того, що за ними ніхто не дивиться. А в інтернаті дисципліна, треба ходити на уроки. У Каневі в інтернаті є дві подруги 15 і 16 років. То вони тільки за цей рік уже чотири чи п'ять разів тікали на місце свого колишнього проживання — в село Степанки. Їдуть туди до хлопців, до подруг, ночують у порожніх хатах. Тільки забрали їх із села, вони в інтернаті днів три-чотири пожили — і знову тікають. У тому ж інтернаті є 16-річний хлопець, якого з початку року двічі подавали у розшук. Один раз зловили на трасі, інший — взагалі з Києва привезли. Також була дівчинка, яку забрали зі Смілянського інтернату у прийомну родину. То вона там три чи чотири місяці пожила і втекла. Гарна родина була, все наче і є, а гуляти все одно хочеться.

Список зниклих дітей щороку оновлюють адже тікають здебільшого підлітки 15–17 років. Що з ними відбувається після 18, ніхто не знає. Наймолодшим, яких подавали на розшук цьогоріч, було 11 і 12 років.

6

Стількох дітей-утікачів знайшов службовий пес Урс породи німецька вівчарка із Тальнівського райвідділу міліції. У міліції  він три роки. Купили його спонсорським коштом. Із двомісячного віку собаку дресирував прапорщик 28-річний Андрій Токар. Востаннє Урс знайшов 15-річну дівчину з Вишнополя Тальнівського району, яка торік у листопаді посварилася з батьками і втекла з дому. Понюхавши речі дитини, пес знайшов її через годину в хаті-пустці на околиці села.

Зараз ви читаєте новину «Ночують у порожніх хатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі