пʼятниця, 05 жовтня 2007 07:01

На вітамінному заводі в Умані не дають зарплати

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  На території заводу ”Вітаміни” в Умані робітники підігнали трактор під чорну директорську ”тойоту” — щоб начальник не втік до того, як поговорить із людьми. Страйк тривав один день — 27 вересня
На території заводу ”Вітаміни” в Умані робітники підігнали трактор під чорну директорську ”тойоту” — щоб начальник не втік до того, як поговорить із людьми. Страйк тривав один день — 27 вересня

"Кажуть, ми нічого не робили. Але як не робили? Продукцію виготовляли, вона продавалася. Перед вереснем дали по 150 гривень лише виробничим цехам. Один сміх! Хіба за них збереш дитину до школи? — обурюється біля прохідної уманського відкритого акціонерного товариства "Вітаміни" 40-річна жінка. Просить не називати її ім"я — щоб не було проблем на роботі".

Востаннє на заводі отримували зарплату за червень. Минулого четверга 27 вересня робітники пішли поговорити з директором.

— Я це бачила через вікно, — говорить працівниця заводу, яка теж відмовляється називати ім"я. — Люди сиділи біля кабінету директора з молотками, стукали об підлогу, вимагали виплатити гроші. Директор відмовлявся. А один робітник перегородив трактором дорогу "тойоті" директора.

Кореспондент "ГПУ" потрапив на завод 28 вересня. Директора Андрія Франчука на місці не було. На розмову погодився голова профкому 61-річний Георгій Галанцев.

— Це був стихійний виступ через масове невдоволення. Виробництво не зупинялося. Після розмови з керівництвом люди пішли працювати, — розповідає Георгій Володимирович. — Заборгованість перед робітниками дійсно є, це 150 тисяч гривень за липень та 350 тисяч — за серпень. За вересень ще рано говорити. Виплата має відбутися 16 числа. Гроші завжди давали з затримкою.

28 вересня "Вітамінці" вимкнули газ — за несплату. Наступного тижня обіцяють відключити електроенергію.

— Жахливо, що готову продукцію вивозять, а сировину не завозять, — продовжує голова профкому. — Далі завод зупиниться.

"Вітаміни" заснували 1953 року. На заводі працювали 1 тис. 140 осіб. У Союзі він був одним із перших із виробництва вітамінів. На його базі 1994-го створили акціонерне товариство. Завод перейшов у приватну власність. Нині в його штаті 305 робітників. Із п"яти цехів працюють два.

Хто власник заводу, робітники точно не знають. За чутками, він належить колишньому зятю Леоніда Кучми Ігореві Франчуку. А нинішній директор заводу Андрій Франчук — його родич.

Хто власник заводу, робітники точно не знають

Зв"язатися з директором "Вітамінки" не вдалося. Голова профкому каже, що до 7 жовтня той у відрядженні. Зазвичай з"являється на заводі раз-два на місяць.

Робітники переконані, що завод от-от продадуть.

— Нас мав купити той, хто купив хімічно-фармацевтичний завод у Харкові, — продовжує Георгій Володимирович. — Хотіли підписувати договір, як раптом з"явився якийсь турецький фонд. Він когось представляє американську фірму. Їхня комісія вивчає, скільки може коштувати завод.

Голова профкому показує підприємство.

— Ось погляньте, — показує дорогою Георгій Галанцев на напівзруйновані будівлі. — А тут був цех із сучасним обладнанням, спортзалом, душем.

Йдемо до цеху N2 на другий поверх.

— Нам не можна страйкувати, бо за забастовку не платять, — веде далі. — А керівництву буде вигідно. Ми й так не знаємо, хто виплатить заборгованість. Одні майже продали підприємство, а інші майже купили. Ми зараз посередині — вже не в одних, але ще не в інших.

Фасовщиця Світлана Яворська, 43 роки, — мати-одиначка. Вона має 15-річного сина Сашка. Жінка розповідає, як "викручується" без зарплати.

— Підробляю квартирними ремонтами. Лише за опалення віддаю 170 гривень. Щоб зібрати сина до школи, працювала на базарі. За цей час мені ніколи не було пільг як матері-одиначці.

На заводі Світлана Яворська працює з 19 років. У неї з 25 років стажу, 14 — на шкідливому виробництві.

— Як у лікарні лежала, то на заводі дали, аж смішно, 70 гривень, — згадує жінка.

"Вітамінку" перевіряє прокуратура

Ситуацію на заводі "Вітаміни" коментує заступник Уманського міського голови з економічних питань Галина Пруднікова.
— Головний бухгалтер підприємства "Вітаміни" Світлана Онищук запевнила мене, що борг із зарплати за липень — 75 тисяч гривень, працівникам виплатили до 2 жовтня. Гроші за серпень люди отримають до кінця тижня. Нині на фабриці працює міська прокуратура та територіальна комісія з питань контролю за виплатою заборгованості із заробітної плати.
На ранок четверга на "Вітамінці" виплатили зарплату за липень й подали списки на нарахування зарплати за серпень.

Зараз ви читаєте новину «На вітамінному заводі в Умані не дають зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі