четвер, 21 серпня 2008 20:52

На святі подавали різнокольорові вареники

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Марія Мазурик із христинівського дослідного господарства ”Нива” каже, що готували вареники на пару. До вареників жінки пропонували качку з яблуками та домашню горілку
Марія Мазурик із христинівського дослідного господарства ”Нива” каже, що готували вареники на пару. До вареників жінки пропонували качку з яблуками та домашню горілку

17 серпня на святі вареника в селі Мала Севастянівка на Христинівщині частували варениками із сиром, картоплею, капустою, гречкою, шкварками, м"ясом, печінкою, паштетом, лівером, вишнями, полуницею, яблуками, сливами, персиками та вареницями із часником.

— Свято проводимо вдруге, — розповідає організатор Валерій Костюк, 50 років. До свого комплексу "Корчма" вперше запросив минулого літа. — Цього року гостей більше. Окрім вареників, учасники приготували ще й інші українські страви: пиріжки, деруни, домашню ковбасу, м"ясо та пекли паляниці.

Близько сьомої вечора поблизу "Корчми", розташованої біля сільського ставу, припаркувалися десятки легковиків та чотири вантажівки далекобійників. Кілька сотень людей в українських костюмах чекають на початок свята.

— Я приїхав на вареники з Умані. Від друга дізнався, що тут буде свято вареника — визвав таксі і приїхав, — каже 24-річний Сергій Марченко. — Заплатив за дорогу 60 гривень. Та не шкодую. Кажуть, буде весело.

Понад 20 господинь в українському вбранні розкладають страви на семи дерев"яних столах, засланих скатертинами та вишитими рушниками. Прикрашають барвінком, горобиною, м"ятою.

— Вирішили, окрім традиційних вареників із сиром та картоплею, зробити різнокольорові — для дітей. Наприклад, вареники з персиками — жовтого кольору, із вишнями — червоного, із м"ясом та шпинатом — зеленого, — каже шеф-повар ресторану "Дача" із села Кочубіївка, що на Уманщині. Жінка працює в ресторані майже три роки. Каже, що вареники — популярна страва. — Діти люблять, коли страви яскраві, тому залюбки ласуватимуть нашими варениками.

55-річна Валентина Білоброва із чоловіком Віктором та 8-річною онукою Олександрою привезли сирі вареники. Варили їх на газовому пальнику біля столу.

— Продукти привезли із собою, навіть воду. Вареники найкраще смакують гарячими. Тому вирішили готувати їх на місці. Треба було ще й тісто тут місити й ліпити, — каже Валентина. Білоброви мають у селі Сичівка Христинівського району готель-бар "Городок".

— Скуштуйте наших вареників, — припрошує Олександра Білоброва. — Обов"язково спробуйте вареники із солоним сиром та шкварками. Їх готувала бабуся за старовинним рецептом.

Члени журі обходили столи, куштували вареники, запивали хлібним квасом. Потім оголошували переможців у кожній номінації. Окрім традиційних — за найбільший та найсмачніший вареник і найкраще оформлення столу — давали нагороди за найкращий асортимент та оригінальну начинку. Відзначили майже 20 номінантів.

Серед учасників обирали королеву та короля. Королевою стала наймолодша учасниця — Олександра Білоброва. Вона читала вірші про вареники. Королем обрали Бориса Грабовенка, 67 років. Переможцям одягли корони з варениками.

Увесь вечір лунали українські пісні. Святкували до ночі. Для молоді влаштували дискотеку.

Зараз ви читаєте новину «На святі подавали різнокольорові вареники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі