четвер, 10 липня 2008 20:14

На штрафмайданчик щодня потрапляють три-чотири мопеди

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Начальник відділення ДАІ з обслуговування території Умані Василь Склярук показує, що залишилося від мопеда після зіткнення з машиною. Водій мопеда загинув
Начальник відділення ДАІ з обслуговування території Умані Василь Склярук показує, що залишилося від мопеда після зіткнення з машиною. Водій мопеда загинув

"Їхав на мопеді додому ввечері. Не впорався із керуванням і впав. Уже другий тиждень лежу з переломом правої руки. Це не вперше так травмуюся. Торік отримав струс мозку, — каже водій мопеда 23-річний Віталій із Умані. — За п"ять років було в мене три мопеди. Права маю".

Зі слів лікаря-травматолога Уманської міської лікарні 31-річного Олександра Максютова, в день до травматології звертаються 3–4 водії мопедів.

— Юнаки віком 16–17 років. Найпоширеніші травми грудної клітки та черепно-мозкові,  переломи рук та ніг, забої внутрішніх органів, — розповідає Максютов. — Найбільше мопедистів потрапляють у свята та вихідні ближче до вечора. Часто вони в стані сп"яніння. Іноді до лікарні потрапляють і діти. Найчастіше сільські. Батьки вважають, що в селі немає великого руху, тому в 12–14 років дитині можна кататися на скутері чи мопеді. Зараз у нас у стаціонарі чотири хлопці.

Із початку року до травматології звернулися 50 водіїв мопедів.

Моторолери можна придбати від $400.

За цей рік на штрафмайданчику в Умані побувало понад 200 мопедів та скутерів.

— Із початку літа їх кількість збільшилася. Щодня до штрафмайданчика три-чотири мопеди чи скутери доставляємо, — каже начальник відділення ДАІ з обслуговування території Умані 47-річний Василь Склярук. — Водій транспортного засобу, об"єм двигуна якого до 50 кубічних сантиметрів, обов"язково повинен мати картку мопедиста.

Якщо такої немає — мопед відправляють на штрафмайданчик, а водієві пропонують прослухати курс лекцій.

— Протягом двох днів водій слухає лекції з правил дорожнього руху, — зазначає Склярук. — Потім проводиться тестування з 10 питань. Після успішного складання тесту видаємо картку мопедиста й виписуємо номер. Багато водіїв самі йдуть оформляти картки. Вона непотрібна, якщо людина має водійські права.

Право водити мопед мають особи віком від 16 років.

— Коли ж за кермо сідають діти 13–14 років, тимчасово вилучаємо мопед. Проводимо бесіду з батьками, вони пишуть зобов"язання, що не дозволятимуть дитині їздити до досягнення певного віку, — кажуть в міліції.

Із початку літа в Умані загинуло двоє мопедистів.

Зараз ви читаєте новину «На штрафмайданчик щодня потрапляють три-чотири мопеди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі